Mladen Baron: Ukoliko radite ono što volite i to radite čisto, na najbolji mogući način, uspeh je zagarantovan!

Poznati Novosađanin Mladen Milivojević, vlasnik modne agencije „Baron“, stilista, dizajner, godinama jedan od najuspešnijih u svom poslu za naš portal govori o tajnama uspeha, planovima, stilu Novosađana i otkriva nam na koji način uspeva da, nakon tolikih godina rada u svetu mode, ostane prizeman i poštovan u svom gradu.

Kada se pomene modna scena Novog Sada, asocijacija je modna agencija „Baron“, da li vam laska?

Modna agencija „Baron“ sa radom je počela davne 1996. godine i jedina je opstala na ovim prostorima, zahvaljujući tome Novi Sad je još uvek drugi po veličini modni centar, dakle laska.

Mislite li da ste napravili pravi korak time što se iz Novog Sada niste premeštali u Beograd, pa se vraćali, nekako ste uvek bili tu (bez obzira što radite za šire tržište) ?

Nikada nisam imao koncept i viziju organizacije posla u Beogradu, što se tiče povremenih poslova i angažovanja to je prisutno od samog početka osnivanja agencije, firme, ali baza i vizija nadogradnje firme je i dalje vezana za Novi Sad.

Šta Vas lično više ispunjava, posao dizajnera ili stiliste?

Daleko je lakše i zahvalnije raditi kao stilista i uklapati ono što drugi proizvedu, nego ulagati u kolekcije i oćekivati rezultate, prodaju proizvoda. Trenutno me ispunjava posao oko organizacije i realizacije cele kolekcije, kontakti, rad sa timom, ideje, osmišljavanje scenografije, muzike…

Šta Vas lično inspiriše?

Kroz sve kolekcije je provučen Novi Sad, koji je još uvek inspiracija, arhitektura, kolorit ravnice, voćnjaka, polja, ljudi i sve različitosti na jednom mestu.

Koliko vremena provodite osmišljajući nove kolekcije, bliži nam se Serbia Fashion Week, da li ćete nas opet iznenaditi nekom romantičnom kolekcijom?

Kako se završi revija odmah se prave planovi za novu, sve ono što mi se nije dopalo u predhodnoj kolekciji gledam da ispravim, tako da mi je potrebno oko šest meseci za realizaciju.
I ove godine očekuju vas smireni tonovi i romantični modeli.

Na kom nivou je modna scena Srbije u odnosu na inostranstvo?

Ako gledamo standard i kompletnu situaciju u Republici, mislim da smo na zavidnom nivou, toliko talentovanih mladih dizajnera koji se svakim danom dokazuju, modnih manifestacija, dobra prodaja domaćih brendova.
Što se tiče finansijskog momenta, kaskamo, kaskamo.

Kako su po vašem mišljenju obučeni Novosađani?

Uvek posebni, ne robuju modnim trendovima, obučeni sa puno stila. Apel na mlade generacije da ne budu unformisani, mada koliko je jednolična ponuda u gradu ne treba im ni puno zameriti.

Šta je ono od čega ne treba odstupati u modi?

Na prvom mestu od svog ličnog stila i komfornosti, ne treba slepo pratiti modu i biti njen rob.

Da možete nešto da promenite u Novom Sadu šta bi to bilo?

Prorediti „more“ kineskih radnji sa garderobom bez forme, kvaliteta, stila, otvaranje multi brend prodavnica domaćih dizajnera, jer samo udruženi možemo da se izborimo za kvalitet.

Zbog čega volite Novi Sad?

„Ljubav je valjda jedina stvar na svetu koju ne treba objašnjavati ni tražiti joj razlog“ rekao je Meša Selimović, ali ako baš moram da izdvojim onda neka to bude zbog njegove različitosti, neiscrpne inspiracije po svim pitanjima (istorijat, ljudi, muzika, hrana, arhitektura), njegove jednostavnosti, zbog mogućnosti koje pruža svim vrednim i talentovanim ljudima, zbog toga što se ja osećam dobro ušuškan Petrovaradinskom tvrđavom u podnožju Fruške gore.

Da li je bilo teško ostvariti se u svom gradu, ipak su kritike bližnjih najjače kritike?

Nikada se nisam obazirao na kritike, imao sam svoj cilj, realizovao ga, težio ka drugom i tako još uvek i još dugo.
Ukoliko radite ono što volite i to radite čisto, na najbolji mogući način uspeh je zagarantovan.

Imate li neku poruku za kraj za mlađe, srednje, starije generacije?

Da ne izgube svoj životni cilj, da im utočište bude porodica, da steknu dobrog prijatelja i nekome to budu, da nikada ne izgube ono dete u sebi bez obzira na godine, koje je glavni pokretač sreće, uspeha, ljubavi i bezbrižnosti.

Autor: Ivana Knežević