Početak Gradske vesti Moguća prodaja zgrade Radničkog univerziteta privatnom investitoru

Moguća prodaja zgrade Radničkog univerziteta privatnom investitoru

36
0

Prodaja zgrade koju je koristio Novosadski otvoreni univerzitet pominje se pola godine nakon što su gradski odbornici usvojili odluku kojom se traži od Vlade Srbije da se 9/10 objekta, koji već 18 godina stoji prazan i napušten, prebaci u javnu svojinu grada. 
 
Zgrada Radničkog univerziteta u Ulici Vojvođanskih brigada izgorela je u požaru 2000. godine, a od tada nikad nije u potpunosti obnovljena. Kako je predstavljeno u jednom od dokumenata koji su gradski odbornici ranije usvojili, ova zgrada se „ne koristi od strane vlasnika i korisnika, i predstavlja ruglo Grada Novog Sada“.
 
Po rečima gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića, postoje zainteresovani investitori za ovu zgradu. 
 
„Mi čekamo da nam država prenese vlasništvo. Ako prenese, i ako nam dozvoli, ja bih gledao da to možda i prodamo, grad da proda, da prihoduje. Naravno, da se zadrži koncept koji je postojao. Ima interesovanja, javili su nam se zainteresovani investitori iz inostranstva i iz države“, poručuje Vučević.
 
Ideje o obnavljanju zgrade postojale su i ranije, pa čak i projekti kako bi zgrada trebalo da izgleda nakon rekonstrukcije. Međutim, do danas ništa nije urađeno, a zgrada je potencijalno opasna za one koji je posećuju, zbog čega je ranijih godina čak traženo i da policija obezbeđuje ovaj prostor.
 
U budućnosti bi prva dva sprata zgrade mogla da postanu garažni prostor, čime bi se rešilo parkiranje za buduće posetioce. „Ako nam to bude dozvoljeno, predložio bih Skupštini grada da idemo u rekonstrukciju i tog objekta, u smislu da se nađe privatnik koji bi investirao i da nemamo više kostur star 18 godina, već da vidimo oporavak i obnovu jednog od simbola Grada Novog Sada u novijoj istoriji“, dodao je gradonačelnik Novog Sada.
 
Ranije se moglo čuti da bi zgrada Radničkog mogla poslužiti da se u nju smesti gradska administracija, da se iznajmljuje kao kancelarijski prostor ili da bude javna garaža. Kao neki od razloga zašto bi Grad trebalo da preuzme vlasništvo nad zgradom navodi se i to što je Novi Sad 2019. godine Omladinska prestonica Evrope, a dve godine kasnije Evropska prestonica kulture.
 
„U narednom periodu neophodno je kroz niz aktivnosti srediti okruženje radi poboljšanja internacionalnog ugleda i turističke ponude Grada, u šta spada i sređivanje skeleta Radničkog univerziteta u samom centru, koji ne pruža lepu sliku o prestonici“, navodi se u odluci kojom se traži prenos vlasništva nad zgradom Randičkog univerziteta na Grad Novi Sad.
 
Podsetimo, zgrada Radničkog univerziteta je izgorela u velikom požaru 6. aprila 2000. godine, kada je nastradala radnica TV Duga Milica Prostran, a tom prilikom su potpuno izgorele i prostorije Radija 021 na 13. spratu. Tokom 18 godina, koliko kostur zgrade stoji u centru zgrada, više puta su se mogle čuti ideje i obećanja o obnavljanju zgrade. Kako do toga nije došlo, zgrada se već izvesno vreme koristi kao prostor za velike banere sa likovima političara.
 
Autor: Zoran Strika – strika@021.rs

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here