Besplatni udžbenici za karlovačke prvake

Škola, 021 Foto.jpg
Škola, 021 Foto.jpg

Karlovačkim prvacima, ukoliko se na narednoj sednici lokalnog parlamenta izglasa Odluka o pravima na finansijsku podršku porodici sa decom, biće zagarantovani besplatni udžbenici.

Lokalna samouprava je đacima koji polaze u prvi razred osnovne škole do sada isplaćivala jednokratnu pomoć, a novom odlukom kojom se pruža materijalna potpora porodicama sa decom, proširuje se spektar novčanih davanja.

Kako se navodi u predlogu te odluke, osim udžbenika, predviđa se i nabavka školskog pribora i drugih potrepština za đake, koji se prvi put upisuju u osnovnu školu.
Obaveza škole biće da dostavi spisak učenika koji su upisali prvi razred Odeljenju za društvene delatnosti početkom školske godine, a ovo će ga proslediti Opštinskom veću na odlučivanje o priznavanju prava. Opština će novac uplaćivati na račun škole koja se dalje brine o kuvini pribora i knjiga.
Pored nabavke udžbenika za prvake, ovom odlukom predviđa se i podrška talentovanim đacima s teritorije Sremskih Karlovaca, koja će se ogledati u kupovini mesečne markice za prevoz o trošku opštine. Pravo na tu pomoć imaće talentovana deca koja ostvaruju izuzetne rezultate u oblasti kulture, muzike, sporta, obrazovanja i slično i imaju potrebu za dodatnim školovanjem i učenjem izvan Karlovaca.
Novom Odlukom o pravima na finansijsku podršku porodici sa decom, koja će se u ponedeljak naći pred odbornicima, potvrđuju se dosadašnje vrste davanja – jednokratne novčane pomoći za svako rođeno dete, takozvani roditeljski dodatak, i porodicama u kojima se rode blizanci ili trojke, novogodišnja novčana pomoć i novogodišnji poklon, odnosno poklon za prvu bebu rođenu u kalendarskoj godini, kao i onu koja svet ugleda prvog dana nove godine.
Opština će i dalje, kako se vidi iz predloga tog akta, nagrađivati đake generacije osnovne i srednje škole, kao i učenike koji osvoje nagrade na državnim i internacionalnim takmičenjima u organizaciji ministarstava, pokrajine i lokalne samouprave. Opštinsko veće svake godine utvrđuje visinu pomoći za svaku od kategorija.