Početak Uncategorized Monodrama „Lenka Dunđerski – kobni čas“, na turneji u Vojvodini

Monodrama „Lenka Dunđerski – kobni čas“, na turneji u Vojvodini

189
0
Monodrama „Lenka Dunđerski – kobni čas“ nastala je po motivima poslednjeg sačuvanog dnevnika Lenke Dunđerski i dnevnika snova Laze Kostić, kao i materijalu koji je prikupljen prilikom istraživanja o Lenki, i njenom odnosu sa slavim pesnikom.

Radnja monodrame smeštena je za vreme proslave poslednjeg Lenkinog rođendana, u njenom domu, gde se ona prvi put sreće sa Lazom Kostić posle njegove ženidbe.

Naime, Laza Kostić se pojavljuje na proslavi sa svojom ženom, Julijanom Palanački, i to u Lenki izaziva bujicu osećanja. Kako Laza napušta salon u kome se proslava održava, i odlazi do Lenke, po prvi put ona iskreno priča sa njim o svemu. Za vreme tog susreta, ona mu iskazuje sve svoje emocije koje oseća prema njemu, i saopštava mu da je spremna da ode sa njim. Kako Laza ne pristaje na to, Lenka ne vidi drugi izlaz iz trenutne situacije, i odlučuje da napusti ovozemaljski svet.

Čitavu priču prati instrumental muzika jedne vojvođanske numere, i time daje posebnu, emotivnu notu istoj.

Posle beogradske premijere, održane 22. Decembra, u Domu Jevrema Grujića, monodrama „Lenka Dunđerski – kobni čas“ krenula je na vojvođansku turneju, i neka od narednih igranja su u Pećincima, Somboru, Bačkoj Topoli, Zrenjaninu.

Glavnu ulogu u monodrami tumači mlada Teodora Kušić, studentkinja IV godine glume, klasa prof. Ivan Jevtović, u Beogradu, koja je kao deo diplomskog ispita uradila monodramu o Lenki Dunđerskoj.