Na Novosadskom sajmu otvoreni Dani energetike i investicija

Kongresni centar “Master” Novosadskog sajma danas i sutra, 2. i 3. novembra, biće domaćin panelistima, izlagačima, stručnoj i širokoj publici, na 11. međunarodnim danima energetike i investicija koji su otvoreni danas. Manifestaciju Novosadski sajam organizuje uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj u saradnji sa Udruženjem Obnovlji izvori energije. Grad partner Međunarodnih dana energetike i investicija je Grad Novi Sad.

„Nesporan je značaj tema kojima je posvećena ova sajamska priredba, a posebno u ovom trenutku kada slobodno možemo da kažemo da su energetska stabilnost i energetska održivost među najvažnijim pitanjima u svetu“, rekao je gradonačelnik Novog Sada, Milan Đurić, otvarajući manifestaciju. – „Predstavićemo dosadašnja i buduća ulaganja u oblast unapređenja energetske efikasnosti i upotrebe sistema sa obnovljivim izvorima energije, kako u stanogradnji i porodičnim kućama, tako i u objektima u kojima se nalaze ustanove i institucije koje su u nadležnosti Grada Novog Sada. Takođe svi zainteresovani će moći da se informišu na koji način će moći da konkurišu za dodelu bespovratnih sredstva za unapređenje energetske efikasnosti i to za zamenu stolarije, instaliranje kotlova i peći na ekološki prihvatljive energente, kao i za ugradnju toplotnih pumpi, solarnih kolektora i solarnih panela.“- dodaje Đurić.

„Za projekte iz oblasti energetske efikasnosti u 2022. godini opredeljena su sredstva u iznosu od preko 155 miliona dinara, od čega 94 miliona dinara iz budžeta Grada Novog Sada, a 61 milion iz budžeta Republike preko Ministarstva rudarstva i energetike po osnovu javnih konkursa. Mogu ovom prilikom da najavim da smo za 2023. godinu već opredelili i isplanirali 80 miliona dinara za dalju podršku našim sugrađanima za primenu mera energetske efikasnosti, dodao je Đurić. -„I dalje nastojimo da razvijamo radne zone, da budemo stabilan partner svim privrednicima i investitorima jer se rezultat takve politike najbolje vidi u tome što imamo istorijsku najmanju stopu nezaposlenosti u našem grad“ zaključio je Đurić.


„Pitanja povećanog korišćenja zelene energije i energetske efikasnosti su najizraženije povezana u pogledu sigurnosti snabdevanja energentima, kao i smanjenju zavisnosti od uvoza. Ekološki dug za ovu godinu otpočeo je 28. jula. Tog dana je populacija potrošila više prirodnih resursa, nego što će ih planeta proizvesti u toku godine. Kako smo našu planetu pozajmili od naših potomaka, cilj je da težimo smanjenju ekološkog duga. Vođeni time i nestabilnom situacijom u oblasti energetike, odabrali smo i teme ovogodišnjih Dana energetike“rekao je Zoran Tasić, zamenik pokrajinskog sekretara za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj.

„Jedna od za nas važnijih tema je projekat energetske sanacije javnih zgrada na teritoriji AP Vojvodine. U saradnji sa Fakultetom tehničkih nauka je izvršen detaljan energetski pregled 95 objekata. Ugovaranje donacije i zajma sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj je trenutno u završnoj fazi i u svim pregledanim objektima, gde je elaboratima dokazana opravdanost, će se izvršiti projektovanje i energetska sanacija u naredne 2 godine. Predstavnici Fakulteta tehničkih nauka, Evropske banke za obnovu i razvoj i Pokrajinskog sekretarijata će na prvom panelu predstaviti ovaj projekat, najavio je Tasić. – Kako bismo mislili i na buduće generacije deo radionica koje drže ljudi sa višegodišnjim iskustvom u razvoju projekata je posvećen studentima koji će imati priliku da čuju kako se razvija i gradi vetropark, kao i još pozitivnih primera razvijanja projekata u obnovljivim izvorima energije„dodao je Zoran Tasić.

„Međunarodni dani energetike i investicija se dešavaju u veoma važnom momentu, kada je grejna sezona upravo počela i kada bi trebalo da razmišljamo o uštedi. U dva dana očekujemo odgovore na brojna pitanja o prednostima energetske efikasnosti u stambenim zgradama, o tehničkim izazovima, o načinu finansiranja projekata, o inovativnim tehnologijama u daljinskom grejanju u Srbiji i drugim aktuelnim temama“ rekao je generalni direktor Novosadskog sajma Slobodan Cvetković. – „Prisustvo predstavnika republičkih i pokrajinskih organa, lokalnih samouprava, Agencije za energetiku Republike Srbije, Elektromreže Srbije, projekta USAIDBolja energija“, novosadskog Fakulteta tehničkih nauka, predstavnika toplana, udruženja i kompanija iz oblasti energetike, govori koliko smo ozbiljno shvatili unapređenja energetske efikasnosti na svim nivoima i na povećanju upotrebe obnovljivih izvora energije„dodao je Cvetković.

U fokusu stručnih tribina i panela Dana energetike i investicija su teme posvećene energetskoj efikasnosti i uštedi električne energije, a u kontekstu rasta cena energenata na globalnom nivou. Uz to, biće reči o aktuelnim temama iz oblasti obnovljivih izvora energije, upotrebi solarne energije, stanju u vetroindustriji i drugim aktuelnim pitanjima iz oblasti javnih politika, regulative i finansiranja.
Učešće na panelima i radionicama se ne naplaćuje.

U Auli Novosadskog sajma danas je priređen i Sajam zapošljavanja. Organizovali su ga Grad Novi Sad i Nacionalna služba za zapošljavanje, Filijala Novi Sad. Na današnjem sajmu 53 poslodavca su ponudila 1100 slobodnih radnih mesta.