Početak Gradske vesti Na severu Banata vrši se provera kvaliteta zemljišta

Na severu Banata vrši se provera kvaliteta zemljišta

36
0

 

Na ovaj način, 730 poljoprivrednih gazdinstava sa severa Banata dobija mogućnost besplatnog uzorkovanja i kontrole kvaliteta zemljišta. To je veoma važna mera za dalju potpunu primenu agrotehnike i očuvanje jednog od najvažnijih severnobanatskih resursa.

Ugovor koji je kikindska Poljoprivredna stručna služba potpisala sa Pokrajinskim sekretarijatom za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo odnosi se na kontrolu kvaliteta državnog zemljišta koje je pod zakupom. Za analizu i adekvatnu preporuku dovoljno je dostaviti tačne podatke o katastarskoj opštini i broju parcele.

„Kod Pokrajinskog sekretarijata imamo prostora za 430 uzoraka. Posao je nešto složeniji i zbog lociranja parcela GPS uređajima i posebnog načina izveštavanja. Vrednost ugovora je oko 850 hiljada dinara“, rekao je direktor PŠ Kikinda, Mladen Đuran.

Gradske vlasti u Kikindi, sa izdvojenih 600 hiljada dinara, finansiraju uzorkovanje i kontrolu kvaliteta poljoprivrednog zemljišta za 300 registrovanih poljoprivrednih gazdinstava.

„Zaintersovani poljoprivrednici moga da se prijave i u seoskim mesnim zajednicama, a od podataka potreban je katastarski broj, kao i broj registrovanog poljoprivrednog gazdinstva. Na teritoiji grada, poljoprivrednicima je na raspolaganju PŠ. Maksimalizovali smo na pet uzoraka po jednom korisniku, kako bi svi zainteresovani imali priliku da tu mogućnost i iskoriste“, izjavio je Imre Kabok, član Gradskog veća Kikinda.

Kod kikindskih paora, zbog lošeg iskustva sa prošlim ugovorom, sklopljenim sa jednom beogradskom agencijom, izazvalo je nezadovoljstvo. Iako je taj ugovor u međuvremenu raskinut, posao kontrole kvaliteta poljoprivrednog zemljišta nije urađen kako je planirano, pa su svi na gubitku.

„Svega je 270 uzoraka urađeno i to sa zakašnjenjem, a planirano je oko hiljadu uzoraka. Izvođač radova je tražio produženje roka, ali nismo dali saglasnost na taj zahtev. Što je urađeno, to je i isplaćeno, nije plaćeno više u odnosu na obim obavljenog posla“, rekao je Kabok.

 

Poljoprivrednici mogu dobiti informacije o kvalitetu zemljišta i adekvatne preporuke, pored podataka o katastarskoj opštini i broju parcele. Redovna cena te usluge je hiljadu i 650 dinara.

Izvor: Vojvodina Info

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here