Početak Gradske vesti Nagrada “Dejan Medaković” Žarku Dimiću

Nagrada “Dejan Medaković” Žarku Dimiću

64
0

Danas u Gradskoj kući uručena je nagrada “Dejan Medaković”  dobitniku dr Žarku Dimiću za knjigu “Karlovačka gimnazija”.

Na svečanoj dodeli prisustvovao je i Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.

Dodelom nagrade „Dejan Medaković” simbolično i svečano počinje ova prva radna nedelja nakon Božića, najradosnijeg hrišćanskog praznika, a to je nedelja posebno značajna za Novi Sad, jer će naš grad u toku ove sedmice zvanično postati Evropska prestonica kulture. U organizaciji Izdavačke kuće „Prometej” žiri je odabrao dr Žarka Dimića za ovogodišnjeg dobitnika nagrade, koji je autor monografije posvećene Karlovačkoj gimanziji, jednoj od najstarijih srpskih gimnazija. Čuveni akademik Medaković bio je njen đak i počasni građanin tog mesta, a njegova veza sa Novim Sadom je višestruka – rekao je Vučević.

Prisutnima u Gradskoj kući su se takođe obratili predsednik žirija nagrade „Dejan Medaković“ dr Boško Suvajdžić i direktor Izdavačke kuće „Prometej“ Zoran Kolundžija, a na prestižnom priznanju zahvalio se i dr Žarko Dimić.

– Ona nagrada mi čini posebnu čast i ogromno zadovoljstvo, jer je ime Dejana Medakovića ime jednog od najznačajnijih srpskih intelektualaca druge polovine 20. i početka 21. veka. Dobiti nagradu koja nosi njegovo ime jeste sigurno retka čast i privilegija posebno zato što sam akademika Dejana Medakovića poznavao, ne samo kroz njegovo obimno i jedinstveno naučno i književno delo, već i kroz druženje. Moje mišljenje je da je Dejan Medaković bio i ostao jedna od najmarkatnijih ličnosti srpskog intelektualnog prostora uopšte – rekao je laureat dr Žarko Dimić.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here