Najavljena manifestacija „Tour de Fruška“ – drugi put na Fruškoj gori

Danas je u Vrdniku održana konferencija za medije povodom predstojeće sportsko-rekreativne manifestacije „Tour de Frushka“, koja se po drugi put organizuje na Fruškoj gori. Na konferenciji su se obratili predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, u ime Grada Novog Sada Ognjen Cvjetićanin, direktor manifestacije Ivan Arpaš i sportistkinja Nataša Ivančević.

Cilj ove manifestacije je da se kroz sport, zajedništvo i podizanje svesti o značaju i zaštiti Fruške gore motivišu ljudi da ovde borave, da se druže i takmiče, i da se na taj način pomogne razvoju Vrdnika, Iriga i sveobuhvatnom razvoju Fruške gore.

Prema rečima predsednika Mirovića, prethodnih godina se radilo puno da bi Fruška gora mogla da dođe do ovog nivoa organizovanosti

„Započeli smo važan posao minulih godina, kako bismo Frušku goru vratili na ono mesto koje joj pripada po značaju jer je reč o najstarijem nacionalnom parku u Srbiji koji je formiran još sredinom šezdesetih godina i koji treba da se razvija upravo kako ova manifestacija i podrazumeva – na zdrav način, ekološki prihvatljiv, kroz sportske aktivnosti koje imaju svoj segment u turizmu“, istakao je Mirović, koji je ujedno i predsednik Organizacionog odbora ove manifestacije.

„Novi Sad i Fruška gora su sve češće domaćini manifestacijama iz oblasti planinskog sporta. Prethodnih godina, u Novom Sadu održani su kupovi u planinskom biciklizmu i Evropsko prvenstvo u tom sportu. Evropsko prvenstvo u biciklizmu koje je održano na Petrovaradinskoj tvrđavi prošlog meseca postavilo je Novi Sad na mapu evropskog biciklizma i Grad je pokazao da je odlično infrastrukturno opremljen za tu namenu. Veoma smo ponosni i na manifestaciju „Tour de Frushka” koja je namenjena svim ljubiteljima biciklizma, rekreacije, boravka u prirodi, ali i dobre muzike i vojvođanskih gastronomskih specijaliteta. Ona predstavlja divan spoj sporta, privrede i turizma, budući da promoviše prelepu Frušku goru, kao i turističke potencijale i lepote Vojvodine. Grad je uvek spreman da podrži manifestacije koje promovišu sport, rekreaciju i boravak u prirodi i koje svojom atraktivnošću podstiču naše sugrađane, različitog uzrasta, pa čak i one najmlađe da budu aktivni“, rekao je Ognjen Cvjetićanin.

Prema rečima direktora, manifestacije Ivana Arpaša, biciklisti će biti u prilici da uživaju u čak četiri vrste različitih trka: MTB maraton, u tri različite dužine, Eliminator trka, Drumska trka, a kao posebno interesantna izdvaja se trka električnim biciklima, u dve različite dužine, a biće organizovana i Trail trka za pešačenje.

„Budući da se organizacija bavi i edukacijom, kako bi što više popularizovala biciklizam, na programu će se naći i dve dečije trke. Za najmlađe trka guralica, dok će oni malo stariji i spremniji, moći da se takmiče na poligonu sa zanimljivim preprekama. U okviru manifestacije u saradnji sa Društvom za decu obolelu od dijabetesa biće sprovedena i humanitarna akcija, a svi dobrovoljni prilozi namenjeni su ovoj grupi“, rekao je Ivan Arpaš.

Arpaš je dodao da manifestacija ima i humanitarni karakter, jer će se tokom nje prikupljati novčana pomoć za decu obolelu od dijabetesa.

Košarkašica Nataša Ivančević rekla je da je privilegija biti deo tima koji učestvuje u organizaciji ove jedinstvene manifestacije, dodajući da će učesnici imati priliku da se kreću delovima Fruške gore kojima se ređe ide.

Konferenciji su sem njih prisustvovali i sekretari Pokrajinske vlade dr Nenad Ivanišević i Dane Basta, direktor Nacionalnog parka Fruška gora Živko Cvetković i direktorica turističke organizacije Vojvodina Nataša Pavlović, kao i brojni prijatelji manifestacije.

Na manifestaciji će biti predstavljene mnoge turističke organizacije uz prezentacije kulturnih događaja i gastronomske ponude, dok će „Noćni bazar” ugostiti mnogobrojne vojvođanske proizvođače, a posebno iznenađenje za posetioce je i besplatan koncert koji će u subotu, 20. maja održati Marko Luis.

„Pozivamo sve da nam se sledeći vikend pridruže na Fruškoj gori“, poručuju organizatori.

Novi Sad 11. maj 2023. godine