Najavljeni „Antićevi dani“ koji počinju u ponedeljak

U okviru manifestacije održaće se niz kulturnih sadržaja, posvećenih Miroslavu Antiću i njegovom stvaralaštvu, dok će se nagrada „Miroslav Antić“ uručiti Nenadu Šaponji za zbirku pesama „Izgledam, dakle nisam“.

Kako je na konferenciji za novinare kazao predsednik Skupštine Grada Novog Sada i zamenik predsednika Organizacionog odbora „Antićevih dana“ Zdravko Jelušić, Miroslav Antić nas je zadužio.

– Bili smo u situaciji da slavimo kulturu ovog grada, da slavimo nasleđe Miroslava Antića i njegovog vremena. Ne možemo da ne spomenemo to da je Novi Sad Omladinska prestonica Evrope i Evropska prestonica kulture. Sigurno da postoji značajan doprinos Miroslava Antića i sve ono što se prethodnih 11 godina, od kada postoji manifestacija „Antićevi dani“ odvijalo u gradu, kao veliki kulturni događaj –
poručio je predsednik novosadske Skupštine Zdravko Jelušić.

On se zahvalio svima onima koji istrajno 11 godina organizuju, smišljaju i sprovode programe „Antićevih dana“ pozivajući Novosađanke i Novosađane da posete neki od događaja ovogodišnje manifestacije.

Član Organizacinog odbora i član tročlanog stručnog žirija za dodelu nagrade „Miroslav Antić“ dr Draško Ređep je podvukao da je Antić, sportskim rečnikom rečeno, višebojac.

– On je pesnik, slikar, filmski reditelj, odličan razgovornik. On je neobičan fenomen u našem populističkom smislu. Danas negira poznatu tezu o tome da pesnik posle svoje fizičke smrti odlazi u senku. On je sve popularniji – kazao je dr Ređep.

Obrazlažući Odluku stručnog žirija, dr Ređep je naveo da knjiga Nenada Šaponje stoji u dubokom saglasju sa metafizičkim uvidima Miroslava Antića, ne gubeći iz vida ni lirsko-emocionalnu dimenziju čovekovog bivstva u svetu.

– Stilski doterani stihovi pisani su u kontrapunktu, i levom i desnom rukom. Ova zbirka pojačava prisustvo poezije u svetu, ne lišavajući nas sposobnosti da kritički promišljamo o svrsishodnosti njenog (ne)postojanja. Šaponjina pesma ne poseduje prvi stih: pesnik maske i ogledala prepoznaje strasno svoju dvojinu – navodi se u jednoglasnoj odluci žirija.

Pomoćnica direktora Kulturnog centra Novog Sada Sunčica Marković objasnila je da 11. „Antićevi dani“ nastavljaju programsku ideju prethodnih manifestacija, a to je da se sadržaji izmeštaju iz centra grada. Ona je najavila da će „Antićeve dane“ svečano otvoriti gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević u Gradskoj kući u ponedeljak, 12. marta, te da će se isti dan održati premijera filma o Miroslavu Antiću „Prvi dan“, u produkcija Kulturnog centra Novog Sada. Svečano uručenje nagrade „Miroslav Antić“,
kako je precizirala Marković, održaće se poslednjeg dana manifestacije, u petak, 16. marta.

Tokom petodnevnog programa održaće se niz događaja u Kulturnom centru Novog Sada, Gradskoj biblioteci, Dunavskom parku, Gradskoj kući, Muzeju Vojvodine, dvorcu Eđšeg i novosadskim osnovnim školama – OŠ „Miroslav Antić“ u Futogu, OŠ „Petefi Šandor“ i u privatnoj OŠ „Miroslav Mika Antić“ iz Novog Sada.

Izvor: mojnovisad / Fotografija: grad Novi Sad pr služba