Najbolja mlada naučnica u Srbiji za 2023. godinu na prijemu u Pokrajinskoj Vladi

Pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučno-istraživačku delatnost, profesor doktor Zoran Milošević, organizovao je prijem u Pokrajinskoj Vladi za najbolju mladu naučnicu u Srbiji za 2023. godinu, doktorku Olju Šovljanski.

Tom prilikom, sekretar Milošević je istakao da je nagrada „Danubius Young Scientist Award“, koju je ove godine osvojila doktorka Šovljanski, potvrda da su Tehnološki fakultet i Univerzitet u Novom Sadu snažne naučne tačke na geografskoj mapi Evrope, na šta smo svi izuzetno ponosni.

„Programom razvoja visokog obrazovanja i naučno-istraživačke delatnosti u AP Vojvodini do 2030. godine proklamovali smo ne samo dostupnost visokog obrazovanja i njegovu digitalizaciju, već i naučnu izvrsnost. Ovo je naš doprinos diseminaciji, širenju znanja, jačanju vrednosti potrebnih našem društvu, a društvo se, očigledno, menja u pogledu znanja, kompetencija i posvećenosti naučnoj izuzetnosti, što je vidljivo i u očima drugih. Ovakva priznanja to dokazuju“, rekao je resorni sekretar čestitajući dobitnici.

Prema njegovim rečima, danas svedočimo koliko su nam važni oni koji stvaraju i bivaju prepoznati po svom zalaganju još kao mladi, ali i „vidljivi“, posebno kao potencijal privrednog razvoja naše zemlje.

„Vi ste, kao i vaše prethodnice doktorka Aleksandra Cvetanović i doktorka Jelena Vladić, obe sa vašeg matičnog fakulteta i obe dobitnice ovog prestižnog priznanja, orijentir da se kao društvo krećemo u dobrom smeru“, naglasio je Milošević.

Nagrada „Danubius Young Scientist Award“ dodeljuje se od 2011. mladim naučnicima iz 14 zemalja Dunavskog regiona za izuzetna dostignuća u istraživanjima. Nagradu dodeljuju Austrijsko ministarstvo za obrazovanje, nauku i istraživanje i Institut za Dunavski region i Centralnu Evropu, sa namerom da se oda priznanje izuzetnim naučnicima, koji postižu izvanredne rezultate u svojim naučno-istraživačkim poljima.

Nagrađena doktorka Olja Šovljanski izjavila je da je Pokrajinski sekretarijat za visoko obrazovanje i naučno-istraživačku delatnost prepoznao njen naučni potencijal pre svih nagrada kojima je do danas ovenčana, dodelivši joj kratkoročni projekat od interesa za razvoj naučno-istraživačke delatnosti u AP Vojvodini, čiji su rezultati naposletku doveli do nagrade „Danubius“.

„Ovo priznanje za mene predstavlja privilegiju, ali i podstrek da svoja istraživanja nastavim u ovom smeru i da, zajedno sa svojim timom, budem primer mlađim kolegama i onima koji će se sutra baviti naukom i unapređivati Dunavski region ovakvim istraživanjima“, rekla je doktorka Šovljanski.

Profesor doktor Siniša Markov, mentor doktorke Šovljanski, istakao je da je potencijal ove mlade naučnice uvideo još tokom akademskih studija i da njeni današnji uspesi nisu iznenađenje ni za koga sa Katedre za biotehnologiju.

Doktorka Olja Šovljanski radi na Tehnološkom fakultetu u Novom Sadu kao naučni saradnik na Katedri za biotehnologiju i bavi se istraživanjem u oblastima tehnološke mikrobiologije, prehrambene biotehnologije i materijala budu