Najbolji novosadski osnovci i srednjoškolci nagrađeni biciklima na Sajmu ekologije

Na Sajmu ekologije, članica Gradskog veća za imovinu i imovinsko-pravne poslove, zaštitu životne sredine, održivi razvoj i energetsku efikasnost, Mira Radenović, prisustvovala je dodeli 56 bicikala najboljim učenicima novosadskih osnovnih i srednjih škola koji su se istakli u učenju, vladanju i postignutim rezultatima. Ova inicijativa je deo nastojanja Grada Novog Sada da promoviše ekološke vidove transporta među mladima. Kompanije „Industrija mesa Neoplanta“, „Lafarge Srbija“, „DDOR Novi Sad“, „Dunav osiguranje“ i „Intec“ su donirale bicikle za novosadske đake.

Mira Radenović je čestitala učenicima na postignutom uspehu i istakla da su oni budućnost za koju se Novi Sad bori. Dodala je da su bicikli koji su danas poklonjeni najboljim đacima mali podstrek da nastave da veruju u sebe i ostvare nove uspehe u narednim godinama.

Novi Sad je postao pravi zeleni, biciklistički grad, sa preko 40.000 aktivnih biciklista i 140 km biciklističkih saobraćajnica. Grad konstantno radi na unapređenju biciklističke infrastrukture kako bi postao još pristupačniji za sve građane. Kroz akciju „Biciklom za čistiji Grad“ u prethodne dve godine, podržano je građane u kupovini čak 3.406 novih bicikala.

Novi Sad je prvi grad u Srbiji koji je uveo subvencije za kupovinu bicikla i time postao primer dobre prakse za druge lokalne samouprave u zemlji. Posvećen je unapređenju biciklističkog saobraćaja i infrastrukture, koristeći potencijal ravnog terena gradskih ulica i bulevara koji su pogodni za biciklizam, kao i promovisanju principa održive mobilnosti.