Početak Uncategorized Najskuplja slika na svetu biće izložena u Luvru u Abu Dabiju

Najskuplja slika na svetu biće izložena u Luvru u Abu Dabiju

71
0

„Salvator Mundi (Spasitelj sveta) stiže u Luvr Abu Dabija“, prenela je ta kulturna ustanova na Tviteru, ne navodeći vlasnika slike niti tačan datum izlaganja dela.
 
Naučnici veruju da je slika, ulje na platnu na kojem je prikazan Hrist koji drži kristalnu kruglu, jedna od samo nekoliko sačuvanih Da Vinčijevih slika pet vekova posle njegove smrti. Slika, čiji Isusov zagonetni pogled poziva na upoređivanje sa zagonetkom osmeha takođe Da Vinčijeve „Mona Lize“ (Đokonda), bila je u vlasništvu engleskih kraljeva i vojvoda, a potom je nestala.
 
Platno se ponovo pojavilo 1900. kada ga je kupio jedan britanski kolekcionar. U to vreme se smatralo da je to delo nekog Da Vinčijevog učenika, a ne samog majstora. Slika je prodata 1958. godine za 45 funti, pre nego što je utvrđeno da je delo Da Vinčija. 
 
Delo, koje je ponovo prodato 2005. godine, bilo je delimično oštećeno, ali je restaurirano na zahtev konzorcijuma trgovaca umetničkim delima, koji su dali najmanje 10.000 dolara za obnovu. Oko te slike se vodi i sudski spor između jednog ruskog milijardera i prodavca umetničkih dela.
 
Muzej Luvr u Abu Dabiju, koji će izložiti najskuplju sliku na svetu, otvoren je 11. novembra posle deset godina gradnje.
IZVOR :  021.rs

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here