Najvažnije tačke rebalansa budžeta predstavljene na Skupštini Grada Novog Sada

Na današnjoj Skupštini Grada Novog Sada, odbornici su raspravljati o ključnim tačkama novog rebalansa budžeta, koji gradonačelnik Milan Đurić ističe da iznosi 47 milijardi dinara.

Đurić je naglasio da je ovo povećanje za 1,14 posto u odnosu na rebalans iz avgusta, te da su promene u budžetu proizašle iz elementarnih nepogoda koje su pogodile grad u julu, kao i zbog pravosnažnih sudskih odluka u vezi sa eksproprijacijama.

„Ne zaustavljamo se u kapitalnim investicijama. Očekuje nas petogodišnji plan za ozelenjavanje i povećanje zelenog fonda u gradu. Za ovu namenu je izdvojeno 38 miliona dinara, a i privatne kompanije i pojedinci su se uključili donacijama. Sredinom novembra kreće sadnja, prema preporukama struke, kako bismo obnovili zeleni fond“, dodao je Đurić.


Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Budžet je takođe predvideo sredstva za održavanje javnih površina, pri čemu je 60 miliona dinara namenjeno uređenju tih prostora koje su bile pogođene nedavnim vremenskim nepogodama. Za „Gradsku čistoću“ je izdvojeno 85 miliona dinara za radove na javnim površinama.

U rebalansu je izdvojeno 36 miliona dinara za osnovne škole, radi sanacije i redovnog održavanja. Za eksproprijaciju zemljišta je izdvojeno 1,352 milijarde dinara, dok je za socijalnu zaštitu predviđeno 4,7 miliona dinara za jednokratne pomoći i 10 miliona dinara za boravak i užine u školama. Takođe, 12 miliona dinara je planirano za obnovu fasade kasarne u Ulici Vojvode Bojovića.

Gradonačelnik je naglasio da je budžet stabilan, a da je broj zaposlenih u Novom Sadu do septembra iznosio 176.247, što je povećanje od čak 45.526 u odnosu na 2012. godinu. Budžet je porastao za 122 posto u odnosu na tu istu godinu. Krajem novembra ili početkom decembra, Gradonačelnik planira da Skupštini predloži i budžet za 2024. godinu.