Nakon 100 dana rada bez prekida, kardiohirurgija KC Niša nema više listu čekanja

Nakon 100 dana rada i 12 uzastopnih radnih vikenda, lekari u Klinici za kardiologiju UKC Niš, uspeli su da eliminišu liste čekanja za kardiovaskularne operacije. Nijedan pacijent koji prođe anesteziološku ambulantu neće čekati operaciju duže od 5-15 dana.

Na početku ove godine lista čekanja je brojala 149 bolesnika, a sada je prešla na listu zakazivanja na kojoj su 42 osobe. Operacije koje su se prošle godine čekale 3, 4, a nekada i 6 meseci više se neće čekati.

„U ovih 100 dana urađeno je ukupno 248 operacija a prošle godine za isto vreme 117. Samo je u martu mesecu ove godine uradjeno neverovatnih 98 operacija. Broj hospitalizovanih bolesnika u prva 3 meseca prošle godine bio je 145 a ove čak 353. Broj ambulantnih pregleda za period januar-mart ove godine iznosio je 3014 a prošle godine 1467. Dakle, u odnosu na prošlu godinu došlo je do dupliranja broja operacija, broja pregleda i broja hospitalizacija…. Jedino je stopa smrtnosti ostala ista – ispod 2% (1.98%) uključujući i hitne slučajeve. Niko od pacijenata koji je operisan tokom vikenda nije preminuo (bilo je sumnje da se vikendom gubi koncentracija u radu pa samim tim da pada i kvalitet rada)… Ova pretpostavka se nije pokazala tačno“, istakao je direktor ove ustanove Dragan Milić, na svom Fejsbuk profilu.

Ove rezultate je postigla ista ekipa ljudi sa istim ili čak nešto manjim brojem izvršioca u odnosu na prošlu godinu. Broj higijeničara i bolničara je smanjen, što može ozbiljno ugroziti rezultate rada.

Direktor Milić istakao je da je ponosan na celokupno osoblje klinike, koje je izdržalo ovaj tempo rada i zahvalan nadležnima, koji su obezbedili dovoljno potrošnog materijala.

Milić se nada da će klinika biti sagledana sa nabavkom opreme koja nije zanovljena 15 godina i ovde pre svega mislimo na EKK mašinu i monitore za invazivni monitoring, kao i prijemu novog osoblja.

„Pošto rad vikendom nije bio plaćen dokazali su da postoje važnije stvari od novca – a to je briga za pacijenta. Briga za one ljude sa kojima živimo, koje možda i srećemo u gradu a nismo ni svesni da im je pomoć potrebna“, dodao je direktor.

Direktor Milić je istakao da je srećan zbog toga što su pacijenti dobili novu šansu da uživaju u životu sa svojim najbližima.

„Ukoliko u budućnosti bude veći priliv pacijenata koji se ne mogu svi operisati radnim danima, radićemo ponovo vikendima bez finansijske naknade kako bi i oni dobili odgovarajuću i pravovremenu operaciju“, istakao je Milić.