Početak Gradske vesti Nakon obdukcije bebe u Sremskoj Mitrovici: Smrt nastupila zbog nasilnog porođaja

Nakon obdukcije bebe u Sremskoj Mitrovici: Smrt nastupila zbog nasilnog porođaja

58
0

Obdukcija bebe Elene iz Sremske Mitrovice, čija majka, Marica Mihajlović, optužuje doktora M. M. za akušersko nasilje, završena je, a roditelji su preuzeli nalaz. Prema Maricinim rečima, smrt bebe nastupila je zbog nasilnog porođaja, gde je nagnječena i glava.

Novinari „Telegrafa“ imali su uvid u izveštaj pedijatara Klinike za pedijatriju Instituta za zdravstvenu zaštitu dece i omladine Vojvodine na osnovu obdukcionog nalaza. Izveštaj detaljno opisuje tok događaja, naglašavajući tešku perinatalnu asfiksiju ploda, masivnu aspiraciju mekonijuma, bilateralni pneumotoraks, bilateralnu suprarenalnu hemoragiju i prisustvo subgalealnog hematoma.

Marica Mihajlović najavljuje pravne korake i kontakt sa advokatom, uz obećanje da neće stati dok pravda ne bude zadovoljena i doktor M. M. kažnjen.

Ova priča je deo šireg problema akušerskog nasilja u Srbiji, a inicijative su pokrenute kako bi se poboljšalo stanje u porođajnim salama. Besplatna pratnja porodiljama u bolnici u Sremskoj Mitrovici je odobrena, dok se u javnosti postavljaju pitanja o odgovornosti medicinskog osoblja i nemoći Lekarske komore Srbije u ovom slučaju. Slučaj doktora iz Sremske Mitrovice istražuje se inspekcijom Ministarstva zdravlja, a ministarka zdravlja, prof. dr Danica Grujičić, najavljuje zaključke nakon dostavljanja izjava svih učesnika u incidentu.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here