Početak Gradske vesti Nakon terorističkog napada u Beogradu najavljene izmene propisa o oružju i municiji

Nakon terorističkog napada u Beogradu najavljene izmene propisa o oružju i municiji

17
0

Posle napada ispred ambasade Izraela, aktuelizovana je rasprava o dostupnosti oružja, lakoći nabavke i regulativama koje ih uređuju. Ministar policije najavio je da će propisi biti pooštreni, a promene Zakona o oružju i municiji su u pripremi.

Napad na žandarma samostrelom ponovo je pokazao da oružje može biti bilo šta, a napadač bilo ko. Srećom, povređeni žandarm, Miloš Jevremović, obučen je da reaguje.

Jevremović je najpre prijavio da je povređen. Kada se napadač vratio da završi započeto, žandarm je upotrebio pištolj. Napadač je koristio samostrel koji je legalno kupio u Zemunu, samo uz ličnu kartu, za 6.900 dinara.

Takve propuste u zakonu podhitno treba promeniti. Zakon mora biti usklađen sa realnošću, jer postoji mnogo slučajeva povređivanja dece vazdušnom puškom. Osoba koja je pisala zakon procenila je da samostrel nije opasan, što nije tačno – rekao je ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić.

Rad na izmenama propisa o oružju i municiji već je u toku. Upućeni tvrde da će biti potrebno usklađivanje sa drugim zakonima.

– Radna grupa Ministarstva pravde, koja od 2001. godine procenjuje efektivnost odredaba Krivičnog zakonika, najavila je više puta da će u oblasti krivičnih dela koja se odnose na nedozvoljenu proizvodnju, nošenje, držanje ili promet oružja i eksploziva pooštriti kazne. Očekuje se da će Krivični zakonik pooštriti represiju u ovoj oblasti – kaže profesorka krivičnog prava KPU Ivana Bodrožić.

Mladen Milošević sa Fakulteta bezbednosti naglašava da oružje može biti bilo šta, pa čak i kuhinjski nož.

– Nije poenta eliminisati sva sredstva koja potencijalno mogu nauditi čoveku, jer je to nemoguće. Važno je imati dobru prevenciju, bezbednosnu kulturu i operativan rad bezbednosnih službi – ističe Milošević.

Postoje profesionalni samostreli i oni jeftiniji, uglavnom izrađeni od plastike. Samostreli iz D kategorije mogu se kupiti bez dozvole za svakoga starijeg od 16 godina.

C kategoriju čine samostreli čija sila zatezanja tetive prelazi 450 njutna – za njih je potrebna prijava policiji i dozvola za držanje.

Izvor: mojnovisad.com

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here