Početak Politika „Napad na albanske mladiće u NS okarakterisati kao krivično delo ubistva u...

„Napad na albanske mladiće u NS okarakterisati kao krivično delo ubistva u pokušaju“

52
0

Povodom fizičkog napada na dva mladića albanske nacionalnosti, koji se desio u noći između subote i nedelje u Futoškoj ulici u Novom Sadu, na adresu našeg portala stigle su reakcije iz više političkih partija i organizacija.

Inicijativa mladih za ljudska prava najoštrije je osudila brutalan napad na dvojicu mladića albanske nacionalnosti od kojih je jedan u životnoj opasnosti.

– Zahtevamo hitnu istragu od policije i tužilaštva kao i procesuiranje odgovornih, a od grada Novog Sada, izvršne vlasti AP Vojvodine kao i republičke vlade zahtevamo da se javno oglase i osude ovakve napade – kaže se u saopštenju Inicijative.

Vojvođanska partija najoštrije je osudila, kako se navodi, „očigledan pokušaj ubistva dva mladića u Novom Sadu, pripadnika nacionalne zajednice Albanaca u Vojvodini“.

– Očigledna je namera napadača bila da izvrše napad fizičkim nasiljem nad dvojicom nedužnih mladića, a težina povreda od kojih se jedan mladić sa smrskanom lobanjom bori za sopstveni život jasno ukazuju na težinu izvršenog dela koje se ne može nikako drugačije okarakterisati nego krivično delo ubistva u pokušaju – kažu iz Vojvođanske partije.

U saopštenju Zelene stranke kaže se da su oni odlučno protiv svakog vida ugrožavanja bilo čije bezbednosti, samo zato što je druge vere, nacije, porekla…

– Ovo je još jedan u nizu ludila i primitivnih iskazivanja „patriotizma“ na najjadniji i najružniji mogući način. Ako neko želi da bude patriota, onda je davno neko morao, prvenstveno kod kuće, da ga nauči kako se to radi. To sigurno nije mučkim prebijanjem nekog ko je druge nacije ili priča drugim jezikom – izjavio je Slobodan Cvetković, predsednik Gradskog odbora Zelene stranke Novi Sad.

U ime Lige socijaldemokrata Vojvodine, oglasio se i predsednik Gradskog odbora u Novom Sadu Aleksandar Kravić, koji traži od nadležnih organa da u nahitnijem roku pronađu počinioce ovog napada, privedu ih licu pravde i rasvetle sve detalje ovog događaja.

– Jasno je da su „hrabri branioci Kosova“, koji napadaju ljude samo zato što govore na albanskom jeziku, samo pogonsko gorivo istim takvima koji pucaju na one koji govore srpski na Kosovu. Ovi banditi su jedni drugima najbolji prijatelji, jer uzajamno pravdaju svoje kukavičko siledžijstvo. Nasilničko ponašanje na ulicama Novog Sada, nažalost, nije novost. Izostanak hitne reakcije policije u ovom slučaju značio bi zatvaranje očiju pred kriminalom, što je nedopustivo – napominje Kravić.
Moj Novi Sd. Objektiv24

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here