Napreduju radovi na rekonstrukciji objekta mz „Budisava“

Gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić posetio je prigradsko naselje Budisava gde se izvode radovi na tekućem održavanju objekta Mesne zajednice površine 182 m2, koji je građen krajem 19. veka i spomenik je kulture.

„Sledeće godine Budisava obeležava 140 godina postojanja, a taj jubilej dočekaće spremna, sa objektom Mesne zajednice u novom ruhu. Posle više desetina decenija radi se njegova rekonstrukcija, za šta smo izdvojili oko 40 miliona dinara, a radovi će biti okončani u toku leta. U neposrednoj blizini objekta MZ „Budisava“ se nalazi i Dom penzionera koji je rekonstruisan 2019. godine, a pored ta dva, razmatramo mogućnost da napravimo tu u blizini i Kulturnu stanicu, kao i objekat prilagođen sportskim aktivnostima. Iste te godine, proširili smo vrtić u Budisavi, redovno ulažemo u OŠ „Ivo Andrić“, a stanovnici Budisave bi trebalo uskoro da dobiju i bicilističku stazu, za koju se sada radi projektovanje i to duž državnog puta od raskrsnice sa Šajkaškom u Budisavi do raskrsice sa Proleterskom u Kaću. U poslednjih deset godina, ukupno je u ovo prigradsko naselje uloženo oko pola milijarde dinara, kako za investicije, tako i za tekuće održavanje. I tu nećemo stati, već nastavljamo da ulažemo u sva prigradska mesta, vodeći računa o ravnomernom razvoju Novog Sada“, rekao je gradonačelnik Milan Đurić.

Početkom 2023. godine Gradska uprava za imovinu i imovinsko pravne poslove je izdvojila sredstva za uređenje objekta MZ „Budisava“ u Vojvođanskoj ulici, a radovi su posvećeni adaptaciji prilikom koje će se voditi računa o očuvanju postojećih zidova, krovne konstrukcije i izgleda objekta, dok će fasadna i unutrašnja stolarija biti zamenjene novom. Sređuju se i podovi gde će biti postavljena hidro i termo izolacija, sanira se vlaga u zidovima, a sve instalacije biće zamenjene novim. Objekat će biti obezbeđen sistemom za zaštitu od požara i većina prostorija će imati klime.

Predsednica Mesne zajednice „Budisava“ Jasna Daničić rekla je da će po okončanju radova, taj objekat znatno dobiti na funkcionalnosti, ali i da će ulepšati izgled centra sela.

„Hvala Gradu Novom Sadu na ulaganjima u Budisavu koja je u poslednjoj deceniji dobila kompletnu kanalizacionu mrežu, nove puteve, renoviran je Penzionerski, kao i Svetosavski dom. Hvala i gradonačelniku Đuriću koji je ovu posetu iskoristio da porazgovara sa našim penzionerima, kao i predstavnicima udruženja – od vatrogasaca, do kulturno-umetničkih društava i Zavičajnog udruženja Janjana kako bi se bliže upoznao sa njihovim radom“, rekla je Jasna Daničić.

Novi Sad, 5. april 2023. godine