Naredne godine ulaganje od 3 miliona evra u Kliniku za kardiohirurgiju u Sremskoj Kamenici

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović obratio se danas na svečanoj akademiji povodom obeležavanja jubileja – 45 godina rada Instituta za kardiovaskularne bolesti Vojvodine, istakavši da je reč o zdravstvenoj ustanovi kojom se ponosimo i koja mora da se razvija i u godinama pred nama uz timski rad, nove procedure i još značajniju podršku, jer će to, kako je naveo, značiti spas za mnoge ljude.

„Kardiovaskularne bolesti su, ne samo kod nas, već i u celom svetu, i dalje najčešći uzrok smrtnosti i samim tim borba protiv njih mora biti u vrhu prioriteta“, rekao je Mirović naglasivši da se upravo time od 2016. do danas rukovodila Pokrajinska vlada.

Čestitajući jubilej, predsednik je uputio zahvalnost svim zaposlenima koji su minulih godina i decenija ulagali svoje znanje i napore da bi Institut danas bio to što jeste.

Mirović je podsetio i na to da je Institut 2016. godine imao samo jednu ispravnu i jednu poluispravnu angio-salu, a da ih danas ima četiri, kao i da je u međuvremenu njima opremljeno i više bolnica u Vojvodini.

„Proteklih godina smo bili snažan i odgovoran tim koji je sistem borbe protiv kardiovaskularnih bolesti postavio među prioritete kako na Institutu, tako i u drugim zdravstvenim centrima u Vojvodini – Somboru, Subotici i Zrenjaninu – gde smo nabavili najmoderniju opremu i investirali znatna sredstva uz pomoć Vlade Srbije i Fonda za zdravstvo. Tako će biti i u budućnosti, jer ukoliko želimo dobre rezultate, moramo imati apsolutni kontinuitet ulaganja u zaposlene, zdravstvenu opremu i objekte“, naveo je Mirović.

Predsednik je podsetio na to da je u toku gradnja objekta Kamenice 3, koja će, kako je najavio, biti završena u ugovorenom roku, te da je pokrenuta i procedura za rekonstrukciju objekta Kamenice 1, istakavši da se ugovor za ovaj projekat očekuje u decembru. U narednih devedeset dana očekuje se i projekat za parking garažu u okviru kompleksa Instituta.

Mirović je najavio za narednu godinu investiranje oko tri miliona evra u prostor koji koristi Klinika za kardiohirurgiju, površine oko 2.500 kvadratnih metara, u cilju stvaranja kvalitetnijih uslova za rad zaposlenih.

Direktor Instituta za kardiovaskularne bolesti Vojvodine Aleksandar Redžek istakao je da preko polovine bolesnika koje ova zdravstvena ustanova hospitalizuje u toku godine predstavljaju hitne slučajeve, što pokazuje koliki je njen značaj i potvrđuje da Institut danas predstavlja urgentni centar za zbrinjavanje kardioloških bolesnika.

„Za ovih 45 godina na Institutu je pregledano pacijenata koliko grad Beograd ima stanovnika, i sve to ne bi bilo moguće bez snažne podrške Pokrajinske vlade, Vlade Republike Srbije i Fonda zdravstvenog osiguranja“, izjavio je Redžek.

On je podsetio i na to da je zahvaljujući sredstvima Pokrajinske vlade 2019. godine sveobuhvatno rekonstruisana Klinika za kardiologiju.

Ovom prilikom, predsedniku Miroviću uručena je zahvalnica za izuzetan doprinos radu i razvoju Instituta.

Na Institutu se godišnje obavi na desetine hiljada ambulantnih pregleda, hospitalizuje se do sedam i po hiljada pacijenata, uradi 5.000 koronografija, 600 elektrofizioloških procedura i 1.200 kardiovaskularnih operacija.

Svečanoj akademiji prisustvovali su predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor, potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković, direktori instituta, zdravstvenih ustanova i drugi.