Nastavlja se nasilje nad stanarima Kineske četvrti u Novom Sadu

U Novom Sadu, stanovnici Kineske četvrti suočavaju se s kontinuiranim nasiljem huligana, koji već godinama terorišu ovu zajednicu. Solidarna kuhinja izveštava da grupa mladih ljudi redovno dolazi u ovu četvrt, uništava imovinu i prete stanarima, stvarajući ozbiljnu atmosferu straha.

Prošle nedelje, jedan od korisnika ove četvrti postao je žrtva napada kada je izlazio da proveri situaciju – poliven je belom farbom, dodatno podstičući osećaj nemoći među stanarima. Ovo nije prvi put da su stanovnici Kineske četvrti postali žrtve nasilja, a zabrinjavajuće je što su pretnje i napadi postali rutina uprkos ranijim upozorenjima.

Iz organizacije CK13 ističu ozbiljnost situacije, istakavši da nema konkretne akcije kako bi se nasilje okončalo. Postaje očigledno da je cilj ovih huligana zastrašivanje stanovnika, s namerom da ih izbace na ulicu. Dodatno, naglašavaju da su mnogi od njih u situaciji beskućništva, koristeći prostorije nekadašnje fabrike „Petar Drapšin“ kao jedini dom, gde nedostaje osnovna infrastruktura poput struje i vode.

U saopštenju na Fejsbuk stranici, CK13 poziva nadležne institucije da hitno reše ovaj problem, pronađu odgovorne počinioce i preduzmu preventivne mere kako bi se sprečilo dalje nasilje. Naglašavaju porast agresivnosti u društvu, posebno prema najugroženijima, i apeluju na zajednički angažman svih građana u izgradnji pravednog i otvorenog društva.

Pored toga, organizacija poziva građane da se informišu o lokalnim akcijama i aktivno se uključe kako bi doprineli smanjenju nasilja, edukaciji i inkluziji svih građana. Očigledno je da je zajednički napor ključan kako bi se Kineska četvrt oslobodila ovog ozbiljnog problema i vratila osećaj sigurnosti svojim stanarima.