Nebojša Topalović „Postati šef kuhinje je veliki uspeh iza kog se krije jako težak put“

Svoje višegodišnje iskustvo stekao je u ekskluzivnim hotelima i restoranima kao sto su Grand Hotel (Kopaonik) ,88 Rooms Hotel Belgrade,Casa del Mare resort,Sheraton i mnogi drugi. Nebojša Topalović u svet gastronomije je ušao sa 18 godina iako mu je to bilo privlačno jos od osnovne škole. Trenutno radi u novootvorenom restoranu G.IMI u centru Novog Sada kao izvršni šef kuhinje.

Kako se postaje kuvar?

Postati kuvar znači imati dve osobine to je ljubav prema tom poslu i istrajnost prema istom.
Posao kuvara ume da bude jako naporan i iscrpljujuć kako fizički tako i psihički ali kad se sve stavi na vagu nakon uspešnog dana i pozitivnog feedback od strane gostiju sve prođe,tada dolazi do sve veće želje za kreativnost i posvećenost u narednom danu. Put do šefa kuhinje je jako trnovit i popločan velikim odricanjem. Postati šef kuhinje je veliki uspeh iza kog se krije jako težak put,u početku je to rad sa puno dobrovoljnih prekovremenih sati u kuhinji uz nadzor vrhunskih šefova koji su na mene preneli neprocenjivo znanje i iskustvo.

Koje kvalitete jedan restoran u Srbiji treba da poseduje?

Što se restorana u Srbiji tiče poslednjih par godina je konkretno gastronomija podignuta na viši nivo i time je svest gostiju o hrani postao sve veći.Kvalitet restorana se meri u potpunom ugođaju gostiju a to je posvećenost osoblja kako servisa tako i kvalitetne hrane koja prati ceo koncept i ambijent. Savršeni hoteli i restorani imaju vrlo složeni sistem rada gde su svi sektori medjusobno povezani,to je recept za dobar uspeh. Nadamo se dolasku prve michelin zvezde u Srbiju jer će to biti ogroman pomak u gastronomskom svetu.

Za koju kuhinju si najviše opredeljen?

Sto se tiče opredeljenja prema ostalim kuhinjama pored naše obožavam italijansku i francusku kuhinju. Stil kuvanja je dosta drugačiji od našeg i zahteva više truda pa u poslednje vreme insistiram na inostranim tehnikama koje primenjujem na namirnice sa našeg podnevlja koje daju neverovatan spoj ukusa.

Koja je tvoja najveća noćna mora u kuhinji?

Najveća noćna mora a verujem i ostalim šefovima je kada gost vrati jelo nazad u kuhinju,a pritom znamo da se ukusi ne ostvaruju isto kod svih gostiju, tada gledam da brzo odreagujem i ohrabrim čitav tim kako bi vratio pozitivu i adrenalin koji je neophodan za posvećenost u pripremi hrane.

Kombinacija hrane i pića prilikom konzumacije?

Kombinacija hrane i pića je jako kompleksna u savremenom svetu ugostiteljstva, trenutno gosti u Srbiji često u restoranima traže da vino u najvišem slučaju upare sa hranom. Tada na scenu stupaju somelijeri koji uz komunikaciju sa kuhinjom uz ukus datog jela gostu uparuju vino pomoću svoje istaknute senzorike koju poseduju i savršenom veštinom servisa kao i prezentacije. Poznato je da crvena vina prate meso dok bela vina ribu.

Autor: Stojan Ćutilo

Zabranjeno preuzimanje sadržaja u celosti ili njegovih delova i dalja redistribucija bez dozvole vlasnika autorskih prava i linkovanja na sajt.