Početak Gradske vesti Nedostatak vlage u zemljištu šteti usevima, naročito pšenici

Nedostatak vlage u zemljištu šteti usevima, naročito pšenici

45
0

U toku aprila, u ataru Vršca palo je 40 litara kiše. To nije dovoljno, imajući u vidu da se u ovu proizvodnu godinu ušlo sa manjkom vlage. Takođe, za ovaj region je karakteristično teško zemljište.

Vesna Jovančić kaže, „Najizrazitije je u predelu prema Vatinu i Banatskoj Subotici. To su regioni sa ritskom crnicom i smonicama. Malo je vlage i prisutno žutilo je fiziološke prirode na šta želim da upozorim proizvođače“.

Nisu u pitanju bolesti, pa savet koji se daje poljoprivrednicima je da smanje tretiranje useva fungicidima jer nema efekta. Insekti su i pored toga sve više prisutni. Naročito vaši. Ima ih kod pšenice na klasu i na listovima. Takođe u pojedinim usevima prisutna je i pravi problem lema.

Vaši predstavljaju problem i voćarima, tako da se preporučuje svim proizvođačima da obiđu svoja zemljišta i svoje useve. Pojavljuju se na trešnjama i jabukama najviše ali ima ih na drugom voću. Na kruški je prisutna kruškina buva. Svim ovim insektima odgovara ovako suvo i toplo vreme koje je trenutno u našoj zemlji.

Izvor: Vojvodina Info

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here