Početak Gradske vesti Nenad Ivanišević – Godina za nama je bila veoma uspešna, uz značajan...

Nenad Ivanišević – Godina za nama je bila veoma uspešna, uz značajan porast broja turista koji borave na teritoriji Vojvodine

102
0
Nenad Ivanišević
Nenad Ivanišević

,,Godina za nama je bila veoma uspešna, posebno posmatrajući oblast turizma i ugostiteljstva , ali i nisku stopu nezaposlenosti na teritoriji AP Vojvodine i čitave zemlje, a osetan je kontinuirani porast broja turista koji dolaze i borave na teritoriji Pokrajine“, započinje razgovor pokrajinski sekretar za privredu i turizam, dr Nenad Ivanišević, rezimirajući prethodnu godinu, uz osvrt na ostvarene rezultate.

,,U pogledu turizma, važnog resora našeg Sekretarijata, ovu godinu ćemo završili smo boljom od prošle, koja je bila bolja od rekordne 2019. godine.

Nenad Ivanišević
Nenad Ivanišević

Ivanišević takođe najavljuje i nove podsticaje namenjene privredi, ali i lokalu

,,Najavio bih poseban konkurs namenjen lokalnim samoupravama, i to u oblasti elektronskih komunikacija, koji se nadovezuje na oblast turizma, s obzirom da će se uz pomoć sredstava koja obezbeđuje RATEL, omogućiti gradovima i opštinama da dobar deo javnih površina pokriju bežičnim internetom, kako za potrebe stanovništva, tako i za potrebe turista, jer ukoliko danas ne objavite gde ste i gde boravite, kao da tamo niste ni bili (smeh). Savremene tehnologije nam diktiraju ritam i koncept života, te time i naš pristup potrebama korisnika na lokalu, kako bi se što bolje razvijao destinacijski turizam u Vojvodini“, naglašava on.

U pogledu toga šta Vojvodina ima da ponudi u narednoj godini, dr Ivanišević je istakao plan Pokrajinske vlade i samog Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam, da sa Ministarstvom turizma i omladine, započnu nekoliko važnih projekata, od kojih je najvažniji rekonstrukcija Info centra NP Fruška gora na Iriškom vencu, u ukupnom iznosu od 170 miliona dinara.

,,Hoćemo da pripremamo Frušku goru da kada završimo fruškogorski koridor, Fruška gora dobije odgovarajuću turističku infrastrukturu.

U poslednje tri godine smo značajna sredstva opredelili upravo pružaocima turističkih usluga i već početkom januara raspisaćemo sve konkurse koji su predviđeni u Sekretarijatu, za prvu polovinu godine“, naveo je sekretar.

12. januar 2024. datum kada će Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam raspisati sve konkurse predviđene u prvoj polovini godine.

,,Posebno je dobra vest što će u narednoj godini ponovo biti raspisan konkurs za podršku malim i mikro preduzećima za nabavku mašina, opreme, a biće realizovan i poseban program podrške ženama preduzetnicama, jer je osetan broj žena koje se odvaže na korak preduzetništva. Na Sekretarijatu za privredu je da im stvori bolji okvir poslovanja“.

,,U pogledu važnosti ruralnog turizma, s obzirom da Vojvodina ima sve predispozicije da bude centar seoskog turizma, posledično je evidentirana smanjena stopa ,,odliva“ stanovništva sa sela u gradove“, rekao je Ivanišević i  dodao da je već ove godine Sekretarijat imao veća ulaganja u kongresni turizam, koji okuplja specifične ciljne grupe, koje odsedaju minimum dva dana na određenom lokalitetu i pretežno su visokop platežni gosti.

Ivanišević je napomenuo da će Sekretarijat nastaviti ulaganje u ovaj specifičan vid turizma i u 2024. godini.

,,Ove godine smo podržali mnoge kongrese, počev od velikog trodnevnog kongresa ginekologa, do kongresa turističkih novinara, i evidentan je porast broja gostiju, interesuvanje, ali i želja pružaoca usluga da zadovolje sve standarde i kriterijume“.

Nenad Ivanišević
Nenad Ivanišević

U pogledu smanjenja stope nezaposlenosti na teritoriji AP Vojvodine, pokrajinski sekretar je naglasio da je takav rezultat upravo rezultat zajedničkog rada republičkih i pokrajinskih organa, kao i Nacionalne službe za zapošljavanje.

,,I u narednoj godini ćemo kao Sekretarijat sa NSZ-om nastaviti saradnju, posebno u pogledu kreiranja programa obuke. Eksluzivno mogu da najavim da ćemo biti prvi Sekretarijat koji će raspisati konkurs za obuku zaposlenih u oblasti turizma za primenu veštačke inteligencije u turizmu, u trajanju od šest meseci i počinje već sledeće sedmice“.

Za kraj razgovora, dr Ivanišević je najavio za kraj januara poseban sajam inovacija i preduzetništva, na kom će učestvovati mladi preduzetnici, kao i studenti koji imaju ideje i inicijative, ali na kom će biti istaknut i segment romskog preduzetništva.

,,Sajmove zapošljavanja koje smo do sada podržali i organizovali sa Fakultetom tehničkih nauka, Poljoprivrednim fakultetom, Studentskom unijom i parlamentom Univerziteta u Novom Sadu, podižemo na viši nivo u narednoj godini, tako što ćemo objediniti i zapošljavanje i inovacije i studentsko preduzetništvo, kao važnu odrednicu u njihovom daljem usavršavanju i poslovanju, kako bi se za njih čulo i znalo“.

,,Čestitao bih svim vašim čitaocima, svim građankama i građanima naše divne zemlje p praznike, Novu godinu i Božić, uz samo nekolicina reči, volite se i čuvajte, čuvajmo našu zemlju, jer drugu nemamo, ne stidimo se odakle dolazimo, ko smo i šta smo, jer dolazimo iz najlepše zemlje na svetu.

Živeli!“

Ivana Knežević

Sonja Babić Vejnović

*Zabranjeno svako preuzimanje i kopiranje teksta bez dozvole autora i linkovanja na sajt.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here