Nenad Ivanišević otvorio Paviljon Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam na 90. Međunarodnom poljoprivrednom sajmu

Danas je Pokrajinski sekretar za privredu i turizam dr Nenad Ivanišević, svečano otvorio izložbeni Paviljon Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam, u hali Master Novosadskog sajma na 90. Međunaodnom poljoprivrednom sajmu, koji je u znaku ženskog preduzetništva i ekonomskog osnaživanja žena.

Ivanišević je istakao, da Sekretarijat dugi niz godina svesrdno podržava žene preduzetnice, te da je inicijativa Sekretarijata da se one predstavljaju na svakoj manifestaciji na kojoj je organizator i učesnik Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam.

„Današnja manifestacija je jedan vid podrške ženskom preduzetništvu. Godišnji konkursi Sekretarijata koji podržavaju žensko preduzetništvo raspisuju se u sve većem iznosu i do sada smo firmama kojima rukovode žene, u prethodne dve godine opredelili preko 170 miliona dinara. Smatram da je to konkretna pomoć. Sa druge strane, insistiramo da su to firme kojima žene upravljaju, da nisu samo formalni vlasnici, već donosioci odluka i da imaju većinu zaposlenih žena“, ističe Ivanišević.

Dani ženskog preduzetništva na Paviljonu Sekretarijata su svojevrstan omaž preduzetnicama, pa se u ovom trenutku govori o Republici Srbiji kao o zemlji koja sistemski popravlja uslove za žensko preduzteništvo.

Državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Danijela Mirjanić, istakla je da je ovakav događaj na Poljoprivrednom sajmu dobar sa aspekta činjenice aktuelnog položaja žena na selu i žena u poljoprivredi.

„Žene su sve više nosioci poljoprivrednih gazdinstava, tako da imamo žena koje su se osmelile i u sektoru vinogradarstva, imamo vinarija u Srbiji gde su žene vlasnice, a velik je broj devojaka koje su odlučile da studiraju poljoprivredni fakultet“, rekla je Mirjavnićeva.

Prema rečima direktora Sektora za preduzetništvo Privredne komore Srbije, Branislave Simanić, žensko preduzetništvo je prepoznato kao snažan resurs te da postoji inicijativa da se taj resurs iskoristi na što bolji način, kao i da Sektor za preduzetništvo PKS-a pomaže preduzetnicama da izlažu na sajmovima, izađu na domaća i strana tržišta, organizuju B2B sastanci, te razmenjuju informacije i znanja uz primere dobre prakse.

Predsednik Udruženja preduzetnica Vojvodine, Svetlana Čavić, istakla je da je i sama preduzetnica, marljivo i predano radila na ostvarenju ciljeva, te da su žene okupljene u ovom Udruženju stekle značajnu prednost u svom poslovanju, uz poziv da se preduzetnice i one koje žele da se upuste u preduzetničke vode, pridruže članicama.

Današnji program je praćen kulturno – umetničkim i muzičkim programom, uz modnu reviju i gastronomske specijalitete koji predstavljaju idealan spoj tradicionalnog i modernog.