Početak Gradske vesti Nestabilno vreme sa pljuskovima i grmljavinom širom Srbije

Nestabilno vreme sa pljuskovima i grmljavinom širom Srbije

15
0

Rano jutros, Republički hidrometeorološki zavod izdao je saopštenje o vremenskim uslovima u Srbiji. Na području Srema, Bačke i zapadne Srbije očekuju se kiša ili pljuskovi sa grmljavinom. Na teritoriji Beograda, kiša slabog do umerenog intenziteta već je počela pre sedam sati.

Danas će u većem delu Srbije vreme biti pretežno oblačno i nestabilno sa kišom, pljuskovima i grmljavinom. U centralnim, istočnim i južnim delovima zemlje lokalno se očekuju i kratkotrajne vremenske nepogode, uključujući veliku količinu padavina za kratko vreme, grad i jak olujni vetar u zoni najintenzivnijih pljuskova.

Vetar će u većem delu Srbije biti slab, zapadni i severozapadni, dok će u južnim krajevima biti slab do umeren, a u planinskim predelima povremeno jak jugozapadni, uveče će slabiti i okretati na severozapadni pravac. Najniže temperature će biti od 14 do 19 stepeni, a najviše od 21 na severozapadu i zapadu do 30 stepeni na jugu i jugoistoku Srbije.

U Beogradu se očekuje pretežno oblačno i nestabilno vreme, sa pljuskovima i grmljavinom tokom poslepodneva i večeri. Najniža temperatura biće oko 17, a najviša oko 24 stepena.

Nestabilno vreme do petka

Prema najavama RHMZ-a, promenljivo i nestabilno vreme sa mestimičnim kišama i pljuskovima sa grmljavinom nastaviće se do petka. Danas se lokalno očekuje izraženija pojava padavina, grada i jakog olujnog vetra u zoni najjačih pljuskova.

Upozorenje na grmljavinske nepogode

RHMZ upozorava na veoma nestabilne vremenske uslove sa pljuskovima, grmljavinom, velikom količinom padavina za kratko vreme, gradom i jakim olujnim vetrom. Tačnu lokaciju nepogoda je teško predvideti unapred, a hitna upozorenja će biti izdata jedan do dva časa unapred za konkretne lokacije.

Crveni meteo alarm

U istočnoj i jugoistočnoj Srbiji danas je na snazi crveni meteo alarm zbog grmljavine, dok je narandžasto upozorenje izdano zbog kiše. Crveni alarm označava vrlo opasne vremenske uslove koji mogu prouzrokovati veliku materijalnu štetu i biti opasni po bezbednost ljudi i životinja. Građanima se preporučuje da se često informišu o očekivanim meteorološkim uslovima i rizicima, te slede savete nadležnih službi.

Meteo alarm nije aktiviran samo na području Bačke.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here