Početak objektiv24 Nežnost, poslednja reč sveta: dnevnik zajednice o ekstremizmu u Novosadskom pozorištu

Nežnost, poslednja reč sveta: dnevnik zajednice o ekstremizmu u Novosadskom pozorištu

32
0

Šta je danas ekstremno? Da li događaji oko nas redefinišu ekstremizam? Kako se sačuvati od sopstvenih ekstremnih misli? Da li je suprotnost ekstremizma umerenost… ili nežnost? Gde je nestala nežnost? Šta je najnežnija stvar koju ste uradili?

Interaktivna pozorišna predstava „Nežnost, poslednja reč sveta – dnevnik zajednice o ekstremizmu” propituje ekstremizam i uzroke, pokušava da pronikne u proces radikalizacije kojem mladi ljudi bivaju posebno pogođeni.

 Ovu interaktivnu predstavu koja otvara pitanja femicida, islamofobije i ksenofobije, sveprisutnog nasilja, publika će gledati u 4. decembra od 19 sati u Novosadskom pozorištu (Ul. Jovana Subotića 3-5).

 Predstava će upitati publiku važna pitanja o strahovima i potrebi za pripadanjem, o „našima” i „njihovima”, o tome šta ćemo sutra uraditi drugačije.

Nastala je iz višemesečnog dramskog, istraživačkog procesa sa grupom mladih ljudi. Kroz ovaj proces, putem diskusija, dramskih vežbi, i različitih tehnika primenjenog pozorišta, učesnici u procesu su propitali sopstvene vrednosti, i aktivno usmeravali tok nastajanja same predstave.

 Prethodno će beogradska publika premijerno gledati predstavu 29. novembra u 20 sati u Domu omladine Beograd (sala Amerikana).

Voditelji ovog zanimljivog procesa i autori predstave su Demir Mekić, Jelena Vuksanović i Branka Bajić Jovanov, dok su izvođači i koautori Hana Beštić, Igor Vesović, Kristina Dorić, Sara Dragićević, Mina Čolić, Sara Mansour, Lazar Osmokrović / Igor Milikić.

 Muziku je radila Maja Ćurčić, dok je za dizajn zadužen Nebojša Petrović.

 Ulaz na predstavu je slobodan. Nastala je u organizaciji Beogradskog centra za ljudska prava, uz podršku Fondacije Konrad Adenauer.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here