Početak Gradske vesti Nova obavezna vakcina za decu od 1. marta

Nova obavezna vakcina za decu od 1. marta

46
0

To je predviđeno Pravilnikom o vakcinaciji koji je nedavno stupio na snagu.
 
Vakcina, koja štiti decu od upale uha i pluća, meningitisa, sepse i bronhitisa, biće besplatna, odnosno biće obezbeđena o trošku Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje.
 
To je jedanaesta obavezna vakcina protiv zaraznih bolesti koju primaju deca. Prema kalendaru vakcinacije deca primaju obavezne vakcine protiv tuberkuloze, difterije, tetanusa, dečje paralize, velikog kašlja, malih boginja, rubeole, zaušaka, hepatitisa B, oboljenja izazvana Hemofilusom influence tip b.
 
Vakcina je dodata na spisak obaveznih još prošle godine, kada je usvojen Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, ali se čekala izrada i usvajanje Pravilnika kako bi počela njena primena.
 
Pneumokokna vakcina u svetu je obavezna već desetak godina, a u Srbiji je do sada bila predviđena samo za decu koja su imala kliničke indikacije, znači samo za pojedine slučajeve bolesne dece. Roditelji koji su hteli da im deca budu zaštićena i od ovih bolesti morali su sami da kupuju vakcine.
 
Vakcina se daje u tri doze, bebama kada napune dva meseca, sa razmakom četiri do osam nedelja, a revakcina je u drugoj godini.
 
Od pneumokokne bolesti u svetu godišnje umre oko pola miliona dece mlađe od pet godina.
 
Izvor: Portal 021

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here