Nova škola u Čurugu biće u funkciji u septembru 2025. godine

Pokrajinska vlada je izdvojila 600 miliona dinara za završetak radova na objektu Osnovne škole „Đura Jakšić“ sa fiskulturnom salom u Čurugu, opština Žabalj, čija je izgradnja počela pre 26 godina. Predsednik Pokrajinske vlade, Igor Mirović, izjavio je danas nakon obilaska gradilišta da veruje da će prvog septembra 2025. godine đaci krenuti u školu u potpuno novom objektu, a Čurugani će dobiti veličanstvenu salu za sportske aktivnosti.

Mirović je naglasio da je Pokrajinska vlada ove godine izdvojila dodatna finansijska sredstva za uređenje osnovnih i srednjih škola širom Vojvodine.

„U toku je rekonstrukcija 11 školskih objekata u Vojvodini, a u pripremi je obnova Osnovne škole „Slavko Rodić“ u Bačkom Jarku, opština Temerin, velika investicija čija će realizacija početi u narednim nedeljama,“ dodao je Mirović.

Prema novoprojektovanom rešenju, objekat u Čurugu je namenjen za osnovno obrazovanje nižih razreda, kao izdvojeno odeljenje postojeće centralne osnovne škole, kapaciteta 250 učenika u dve smene. Sportska sala za šest stotina gledalaca planirana je za potrebe škole, ali i za građane i sportske klubove.

Reč je o školsko-sportskom kompleksu ukupne bruto površine više od 5.000 kvadratnih metara, od čega je površina zgrade osnovnog obrazovanja 1.365 kvadrata, a površina sportske sale 3.692 kvadratna metra.

U dvorištu iza škole i sale, projektom su predviđeni dodatni sportski tereni.

U ovoj opštini realizovali smo brojne važne investicije, poput rekonstrukcije fabrike za proizvodnju flaširane vode. Zadovoljan sam kada vidim nemaštinu i građevinske mašine koje će ostvariti nešto što je važno za ovaj kraj,“ rekao je Mirović.

Predsednik Opštine Žabalj Uroš Radanović izjavio je da je ovo bio jedan od najvećih problema te opštine, jer je izgradnja škole počela 1997. godine i od tada objekat stoji nezavršen.

Uz podršku Pokrajinske vlade obezbedili smo sredstva i očekujemo da će nova izgrađena škola biti u funkciji za manje od dve godine,“ naveo je Radanović.

Obilasku radova prisustvovali su i potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice Zolt Sakalaš i direktor Uprave za kapitalna ulaganja Vojvodine Miloš Maletić.