Početak Gradske vesti Nove cene goriva od danas, nafta pojeftinila na svetskim berzama

Nove cene goriva od danas, nafta pojeftinila na svetskim berzama

19
0

Od danas od 15 časova, cene goriva na pumpama u Srbiji će biti promenjene. Litar evro dizela koštaće 203 dinara, dok će litar benzina evropremijum BMB biti 191 dinar. Ove cene će važiti do sledećeg petka, 28. juna. U poređenju sa prošlom nedeljom, cena dizela je porasla za 2 dinara, a benzina za 3 dinara.

Pad cena nafte na svetskim tržištima

Prema najnovijim podacima sa berzi, cena sirove nafte pala je na 78,187 dolara po barelu, dok je cena nafte Brent pala na 82,442 dolara po barelu. Na otvaranju berze TTF, evropski fjučersi gasa prodavali su se po ceni od 35,585 evra za megavat-sat.

OPEK odbacuje prognozu Međunarodne agencije za energiju

Generalni sekretar naftnog kartela OPEK, Haitam al Gais, odbacio je prognozu Međunarodne agencije za energiju (IEA) koja predviđa da će globalna potražnja za naftom dostići vrhunac do 2030. godine. U svojoj kolumni za portal agencije Energy Aspects, al Gais je naveo da ovakve izjave mogu izazvati nestabilnost cena energenata u „neviđenim razmerama“.

On je istakao da će nafta ostati ključan energent u godinama koje dolaze, te da vrhunac potražnje za naftom još nije na vidiku. Takođe je naglasio da iako OPEK podržava razvoj obnovljivih izvora energije i električnih vozila, trenutni napredak nije dovoljan da zameni 80% energetskog miksa.

Al Gais je dodao da razvoj obnovljivih izvora energije i električnih automobila zahteva proizvode povezane sa naftom, što će zapravo povećati potražnju za ovim energentom.

Međunarodna agencija za energiju objavila je juče prognozu u kojoj se navodi da će porast globalne proizvodnje nafte do 2030. nadmašiti rast potražnje, što bi moglo dovesti do viška kapaciteta sličnog onom viđenom tokom pandemije virusa korona.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here