Novi Sad 2022 – Evropska prestonica kulture, nova ulaganja u filmsku industriju

Grad Novi Sad je odabran da bude Evropska prestonica kulture u 2022. godini, te će sve što se bude vezivalo za ovaj grad biti usmereno upravo na kulturu i smešteno u kulturni koncept – oglasila se ministarka kulture i informisanja Maja Gojković, te najavljuje najbitnije korake u sferi kulture za 2022. godinu.

Zadovoljstvo je što ćemo u 2022. godinu ući tako što ćemo 13. janaura u Novom Sadu zvanično otvariti manifestaciju Evropska prestonica kulture. Sam početak manifestacije biće veličanstven, a više evropskih ministara potvrđuje da će prisustvovati ovom značajnom događaju.

Potom je ministarka pozvala sve građane da bar jedan dan ili vikend odvoje vreme kako bi posetili Novi Sad i uživali u kulturnom sadržaju koji im on priprema.

Takođe, ministarka je ukazala da je budžet za kulturu za 2022. godinu veći od jedan odsto ukupnog budžeta, tačnije 1,2 odsto, čime je dostignut evropski standard izdvajanja za budžet za kulturu. To je oko dve milijarde dinara više u odnosu na prošlu godinu što znači da će biti dovoljno novca da se izdvaja za snimanje domaćih filmova i serija za koje se pokazalo da su veoma popularne i gledane.

U nastavku obraćanja je dodala je da će se tako nastaviti i u 2022. godini, jer će biti još više novca nego prošle godine i za privlačenje stranih investicija u filmsku industriju.

Radujem se što ćemo na ulicama Beograda, Novog Sada, Subotice, širom Srbije, gledati poznate zvezde kako snimaju filmove i serije i da ćemo moći da prepoznamo lepe prizore iz Srbije kada budemo gledali te filmove, na televizijskim programima i u bioskopima, izjavila je Gojković.

Takođe je, kao zaključak, dodala da će 2022. biti godina pripreme za prestonicu kulture Srbije, a grad koji će 2023. godine prvi put poneti to priznanje je Čačak, kao i da se ovim putem na delu pokazuje šta znači decentralizacija kulturle.

Fotografija: Ministarstvo kulture

Novi Sad, 03. januar 2022. godine