Novi Sad dobija “Zelenu stolicu”

Na sednici Skupštine Grada Novog Sada, koja će se održati u četvrtak, 12. decembra, odbornici će glasati o tome da se formira Radna grupa “Zelena stolica”.

Kako se navodi u predlogu odluke o obrazovanju “Zelene stolice”, radna grupa učestvuje u radu Saveta za zaštitu životne sredine i Skupštine grada Novog Sada, bez prava odlučivanja, radi pružanja stručne pomoći u analizi i davanju mišljenja na predloge odluka i drugih opštih akata, kao i drugih pitanja u vezi sa zaštitom životne sredine.
Radnu grupu će činiti pet članova, koje bira Skupština grada, koji će ovaj posao obavljati bez naknade.
Gradska uprava za zaštitu životne sredine smatra da bi “Zelena stolica” predstavljala dobar mehanizam saradnje civilnog društva i Skupštine grada u “kreiranju javnih politika, učešćem predstavnika organizacija civilnog sektora u radu Saveta za zaštitu životne sredine i Skupštine grada, radi pružanja stručne pomoći…”
Inicijativu za uvođenje “Zelene stolice” podnelo je nekoliko udruženja građana, odnosno Ekološko udruženje “Zeleni sad”, Pokret gorana Novog Sada, Odred izviđača “Ivo Lola Ribar”, Udruženje građana “Zelena dolina” i Studentska organizacija Univerziteta u Novom Sadu. Predloženo je da upravo članovi ovih pet udruženja, koji su podnosioci inicijative za obrazovanje “Zelene stolice”, budu i članovi radne grupe.
Inicijativu Skupštini je podnela predsednica Saveta za zaštitu životne sredine Ivana Vujasin, bivša odbornica Zelene stranke, koja je napustila ovu partiju nakon što je protiv nje pokrenut postupak za isključenje.
Jedan od ciljeva donošenja odluke o “Zelenoj stolici” jeste “učešće stručne javnosti u radu Saveta za zaštitu životne sredine i Skupštine grada”, te je ovaj predlog u dnevni red sednice uvršten po hitnom postupku.
Autor: Zoran Strika – strika@021.rs