Novi Sad dobio prvi punjač za električne automobile

 Punjač se nalazi na Bulevaru cara Lazara 7, a investicija je Parking servisa i “Procredit” banke, vredna između hiljadu i dve hiljade evra. Reč je o šestom ovakvom punjaču u Srbiji.

Prema rečima direktora Parking servisa Stevana Lugonje, korišćenje punjača je besplatno, a korisnici su, bar za sada, turisti koji u mnogo većem broju koriste električne automobile u odnosu na domaće stanovništvo.
 
“Parking servis u mnogo čemu, pa i po pitanju informacionih tehnologija, lider je i kreator mnogih inovacija. Znamo da električni punjači predstavljaju budućnost industrije, a iako nam se čini daleko, očekujemo mnogo korisnika električnih automobila u Novom Sadu. Postajemo značajna turistička destinacija, koja okuplja veliki broj turista, tako da je postavljanje ovakvog punjača pokazatelj da idemo u korak sa vremenom i svetom oko nas. Punjači električnih automobila su već sadašnjost u inostranstvu i svim zemljama oko nas, poručio je Lugonja.
Ovi zeleni automobili na naše tržište ulaze stidljivo i, za sada, jesu investicija koja nije prioritet finansijski opterećenom stanovništvu. Međutim, za nekoliko godina, nada se Danko Kalkan iz Procredit banke, otvoriće se i kreditna linija za finansiranje kupovine ovakvih vozila, a koja već postoji u, na primer, Bugarskoj. On pojašnjava da je za korišćenje ovog punjača dovoljno samo se parkirati ispred banke i preuzeti karticu za aktiviranje punjača, a postoji i čuvar koji će paziti na vozilo tih sat vremena, koliko u proseku traje punjenje.
 
“Postoje četiri električna automobila u Novom Sadu – uključujući naš, ali prostora za napredak svakako ima. Potrebno je manje od sat vremena da se potpuno napuni jedan prazan električni automobil, koji uglavnom prelazi 160 kilometara na sat pod normalnim uslovima, rekao je Kalkan i procenio da jedan prosečan električni automobil košta oko 28.000 evra.
Punjač na Bulevaru cara Lazara napravljen je da može da podrži skoro svaki model električnog automobila. Ovakav punjač biće i na svetskoj mapi punjača, što znači da će svaki putnik u prolazu, putem Gugl mapa, moći da locira najbliži punjač na kojem će dopuniti svoje vozilo.
 
Uzimajući u obzir sve navedeno, za duže puteve će vozači morati često da dopunjuju svoj automobil.

Izvor: Portal 021