Početak Gradske vesti Novi Sad osvojio međunarodno priznanje za obnovu kulturnog nasleđa

Novi Sad osvojio međunarodno priznanje za obnovu kulturnog nasleđa

23
0

Gradonačelnik Novog Sada, Milan Đurić, uputio je u aprilu ove godine, u ime Grada Novog Sada, aplikaciju Komitetu za kulturu Svetskog sekretarijata ujedinjenih gradova i lokalnih samouprava (UCLG), čime je grad kandidovan za „Međunarodnu nagradu UCLG – Meksiko Siti – Kultura 21”.

Aplikacija Novog Sada obuhvatila je predstavljanje tri osnovna načela regeneracije urbanog nasleđa, definisana u Strategiji razvoja kulture grada za period od 2016. do 2026. godine: decentralizaciju, participaciju i demokratizaciju.

Decentralizacija se odnosila na četiri oblasti ugroženog urbanog nasleđa: Podgrađe, Almaški kraj, Distrikt i Mrežu kulturnih stanica. Participacija je podrazumevala dijalog sa komšijama, stanarima, stručnjacima i građanima. Treće načelo, demokratizacija, obuhvatalo je umetničke konkurse za jačanje lokalne scene.

Sa ponosom možemo objaviti da je novo svetsko priznanje za kulturu stiglo u Novi Sad iz Meksika. Grad je osvojio Specijalno priznanje za uspehe u obnovi ugroženog kulturnog nasleđa – Podgrađa Petrovaradinske tvrđave, Almaškog kraja, Distrikta i Mreže kulturnih stanica.

Odlukom žirija, Novi Sad je izdvojen među 87 gradova koji su se takmičili za prestižnu svetsku nagradu za održivost kulture u sveukupnom razvoju grada, na šestom „International Award UCLG – Mexico City – Culture 21”.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here