Početak Gradske vesti Novi Sad postaje bogatiji za moderan park veličine četiri fudbalska terena

Novi Sad postaje bogatiji za moderan park veličine četiri fudbalska terena

26
0

Na mestu neuređene površine kod između Detelinare i Novog naslje u toku prve polovine 2021. godine biće izgrađena dva dečja igrališta za decu mlađeg i decu starijeg uzrasta sa teretanom na otvorenom za odrasle.

Gradska uprava za građevinsko zemljište i investicije Novi Sad raspisala je tender za treću fazu uređenja parka, sa infrastrukturom i javnim osvetljenjem, a vrednost radova procenjena je na 20,83 miliona dinara bez PDV-a. Ponude se podnose do 8. febuara. Radovi će najverovatnije početi u martu, a trebalo bi da budu završeni za četiri meseca.

Park će se nalaziti severno od Ranžirne stanice u Ulici Radomira Raše Radujkova, pravougaonog je oblika površine oko 3,49 hektara. Sistem staza deli prostor parka na više celina sa sadržajima koji su namenjeni različitim kategorijama korisnika.

Na igralištu za mlađu decu biće postavljene klackalice, ljuljaške, njihalica, četvorosed na federima, fiksne gumene igračke, kao i multifunkcionalni kompleks. Igralište je projektovano uz poslastičarnicu. U zapadnom delu parka biće smešteno igralište za stariju decu i tu je predviđen multifunkcionalni komplek namenjen deci od 5 do 12 godina, kao i deo s panjevima i hodalicama za razvoj motorike. Na oba igrališta biće postavljena gumirana tartarn podloga, s tim što će na delovima gde se nalazi oprema veće visine od 0,6 metara biti podloga za ublažavanje padova i povreda. U prostoru namenjenom za odmor i društvo nalaziće se radijalno postavljene klupe i pergole, a u delu otvorene teretane pored uobičajnih elemenata i sprave prilagođene osobama sa invaliditetom.

Osim toga planirano je postavljanje svetiljki, opremljenih modulima za razglas, muziku i Wi-Fi. U parku će se nalaziti tri fontane, od kojih je najveća već izgrađena i na nju će dodatno biti postavljena dva mostića. Deo za istrčavanje pasa nalaziće se kod ulaza četiri, a na tom potezu biće instalirane ograde kako bi se zaštitila mlada stabla. Nakon završenih građevinskih radova sledi ozelenjavanje koje je povereno JKP “Gradsko zelenilo”.

U prvu fazu radova investirano je 150 miliona dinara, dok je za drugu izdvojeno oko 87,5 miliona, tj. 121,5 sa PDV-om. Druga faza radova poverena je firmi “Graditelj NS” koja je bila zadužena i za prvu fazu. Završetak druge faze planiran je za 7 meseci. U ovom periodu radnici bi trebalo da postave behaton na više od 5.000 kvadratnih metara pešačkih staza.

Izvor: Nsuzivo

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here