Novi Sad sve bliži izgradnji centralnog prečistača otpadnih voda

Za centralni prečistač otpadnih voda i 90 kilometara vodovodne i kanalizacione mreže u Novom Sadu biće obezbeđeno 140 miliona evra, saopštio je juče gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.

– Imamo sjajne vesti iz Vlade Republike Srbije, a to je da smo ušli u međudržavni sporazum sa ino-finansijerima za izgradnju fabrike za preradu otpadnih voda, ali i 90 km vodovodne i kanalizacione mreže u Novom Sadu. Zahvaljujući predsedniku države i Vladi, prvi put pričamo o realizaciji tog velikog i važnog projekta, a ne samo o tome kako nam je centralni prečistač otpadnih voda potreban. U te svrhe planirano je da za Novi Sad bude obezbeđeno 140 miliona evra. Sve pohvale JKP “Vodovod i kanalizacija“ koji su bili dobro pripremljeni sa projektima, a naš tim, u saradnji sa relevantnim ministarstvima, vodiće računa o tome da tehnologija i standardi prilikom izgradnje postrojenja budu na najvišem nivou i da konačno čuvamo naš Dunav – naglasio je gradonačelnik Miloš Vučević prilikom današnje posete Ministarke za zaštitu životne sredine Irene Vujović i obilaska nove crpne stanice u Novom Sadu.

Nekoliko godina je trajala urbanistička rasprava gde će biti lokacija prečistača i određeno je da to bude u Petrovaradinu na lokaciji posle fabrike “Pobeda“. Grad ove godine kreće u pribavljanje kompletnog zemljišta, odnosno u otkup parcela koje još nisu naše. Sa ministarstvom za zaštitu životne sredine radićemo i projekat zalivnih sistema u dva parka Futoškom i Limanskom, ali i na delu Bulevara Evropa, od raskrnice sa Futoškim putem do kružne raskrsnice na Limanu. Ministarstvo učestvuje u tom poslu sa 90 miliona dinara, a Grad sa oko 30 miliona – izjavio je Vučević.

Ministarka Irena Vujović izrazila je zadovoljstvo zbog kapitalnih projekata u oblasti zaštite životne sredine koji će biti realizovani u Novom Sadu.

U Novom Sadu je u prethodnih nekoliko godina uočen problem sušenja stabala, i zato smo, u saradnji sa rukovodstvom Grada, odlučili da reagujemo tako što ćemo sufinansirati projekte za uvođenje savremenih zalivnih sistema. Cilj kojem težimo i kojem smo posvećeni u ministarstvu koje vodim, jeste bolji kvalitet života građana kroz stvaranje uslova za zdraviju životnu sredinu. Zato ćemo nastaviti da podržavamo projekte koji nas približavaju evropskim standardima. Još jedan značajan poduhvat u Novom Sadu, na kojem radimo, jeste izrada projektne dokumentacije za regionalni centar za upravljanje otpadom, koji će obuhvatiti sedam opština – izjavila je resorna ministarka. Prema njenim rečima, Grad Novi Sad je ministarstvu prijavio i veći broj lokacija na kojima je potrebno uklanjanje divljih deponija. Na sastanku je dogovoreno da se, po obavljenom poslu pojača kontrola, kako jednom uklonjene deponije ne bi ponovo nastajale.