Početak Uncategorized Novi studijski program na Pravnom fakultetu u Novom Sadu: Pravo i informaciono-komunikacione...

Novi studijski program na Pravnom fakultetu u Novom Sadu: Pravo i informaciono-komunikacione tehnologije

17
0

Pravni fakultet Univerziteta u Novom Sadu uvodi novi studijski program osnovnih akademskih studija pod nazivom „Pravo i informaciono-komunikacione tehnologije“. Ovaj jedinstveni program, prvi te vrste u Srbiji i regionu, biće realizovan u saradnji sa Fakultetom tehničkih nauka.

Prof. dr Branko Markoski, pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost, uručio je rešenje o dozvoli za rad novog studijskog programa dekanici Pravnog fakulteta prof. dr Tatjani Bugarski tokom današnje posete.

„Ovaj novi program, koji je rezultat sinergije dva fakulteta Univerziteta u Novom Sadu, do sada nije postojao na našim prostorima,“ istakao je prof. dr Markoski. On je izrazio uverenje da će novi smer privući veliki broj budućih studenata.

Prof. dr Markoski je podsetio na dugogodišnju tradiciju Pravnog fakulteta koji sledeće godine obeležava 70 godina postojanja i trenutno ima 3.200 studenata na šest akreditovanih studijskih programa. S druge strane, FTN ima preko 17.000 studenata i 86 akreditovanih studijskih programa, od kojih je šest novih razvijeno u saradnji sa drugim fakultetima.

„Cilj novoformirane Pokrajinske vlade je da svi naši fakulteti međusobno sarađuju,“ rekao je prof. dr Markoski. On je dodao da će novi studijski program doprineti povećanju broja studenata na Univerzitetu u Novom Sadu i privući veći broj kompanija, čime će se otvoriti nova radna mesta.

Prof. dr Markoski je zahvalio dekanima oba fakulteta na predanom radu na akreditaciji novog studijskog programa, rektoru Univerziteta prof. dr Dejanu Madiću na podršci, kao i prof. dr Marijani Dukić Mijatović sa Fakulteta tehničkih nauka na njenim savetima i pomoći u realizaciji projekta.

Dekanica Pravnog fakulteta prof. dr Tatjana Bugarski istakla je da njihova ustanova sa savremenim studijskim programima obezbeđuje najviši kvalitet obrazovanja budućih pravnika, čija su znanja i veštine neophodne za najodgovornije pozicije u društvu i državi.

„Prateći savremene trendove razvoja, naročito tehnološke, kao i zahteve tržišta rada, uspeli smo da akreditujemo novi studijski program koji će omogućiti obrazovanje pravnika spremnih da odgovore na izazove digitalnog društva i veštačke inteligencije,“ naglasila je prof. dr Bugarski.

Dekan Fakulteta tehničkih nauka prof. dr Boris Dumnić istakao je da FTN ne samo da je jedan od najvećih, već i jedan od najrazvijenijih fakulteta u regionu. „FTN obrazuje inženjere iz oblasti tehnike, tehnologije i informacionih tehnologija, a sada, u saradnji sa Pravnim fakultetom, kreiran je jedinstveni studijski program koji će obrazovati pravnike koji razumeju tehnologiju i njenu primenu u struci,“ rekao je Dumnić.

Prof. dr Marijana Dukić Mijatović sa FTN-a naglasila je značaj umrežavanja visokoškolskih ustanova i rada na zajedničkim studijskim programima u skladu sa Strategijom obrazovanja i vaspitanja do 2030. godine. Ona je dodala da pravni propisi moraju pratiti tehnološka dostignuća i da je ovaj program korak u tom pravcu.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here