Početak Uncategorized Novitet „Beogradski festival igre“ u Beogradu i Novom Sadu

Novitet „Beogradski festival igre“ u Beogradu i Novom Sadu

62
0

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević zajedno je sa direktorkom „Beogradskog festivala igre“ Ajom Jung govorili su na konferenciji za novinare povodom najave ovogodišnjeg izdanja pomenute manifestacije.

U okviru petnaestog izdanja jednog od najvažnijih festivala umetničke igre u regionu i šire, od 15. marta do 4. aprila, publici Beograda i Novog Sada će biti predstavljen izuzetan program pod sloganom „Prestonica“.

„Grad Novi Sad, pa i Pokrajinska vlada, jesu logičan partner „Beogradskom festivalu igre“, s obzirom na to da se u našem gradu ove godine obeležava 70 godina postojanja Baletske škole, kao i to da je u toku izgradnja Muzičko-baletske škole sa prvom koncertnom dvoranom. Simbolika je i u tome što je naslov ovogodišnjeg festivala upravo „Prestonica“, jer su oba mesta održavanja manifestacije svojevrsne prestonice – Beograd kao glavni grad naše države, a Novi Sad kao Evropska prestonica kulture i mladih. Očekujemo dinamičan mart i početak aprila, a već smo u pregovorima oko nastupa na teritoriji grada tokom 2019. godine i mislim da ćemo ponuditi Novosađanima spektakl kroz još veći niz događaja koji će svakako upotpuniti kulturna dešavanja u našem gradu“ – rekao je gradonačelnik Miloš Vučević

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović predočio je da taj značajan projekat se realizuje vec petnaest godina, a da je evidentan samo rast kvaliteta i obima njegovog programa.

„I u ovoj godini dolaze nam baletske trupe sa svih meridijana, a pod krovom Srpskog narodnog pozorišta imaćemo dva značajna gostovanja, i to iz daleke Australije i Kine“ – rekao je Igor Mirović.

Osnivač i direktorka „Beogradskog festivala igre“ Aja Jung, predočila je da sa timom saradnika ulaže veliku energiju u projekat koji traje u kontinuitetu deceniju i po.

„Novosađane 21. marta i 3. aprila očekuje spektakl koji će im prirediti dve renomirane trupe, iz Sidneja i Hong Konga. Već u predstojeću sredu ćemo otvoriti jednu lepu izložbu fotografija na Trgu slobode, a 21. marta, na istoj lokaciji, ako nas vreme posluži, uživaćemo u nastupu baleta iz Hong Konga koji će tom prilikom pokloniti Novom Sadu jedan performans izvođen premijerno prošlog proleća u Njujorku“ – rekla je Aja Jung.

Ukupno 15 trupa iz Izraela, Grčke, Holandije, Kine, Norveške, Australije, Velike Britanije, SAD, Belgije, Nemačke, Italije, Danske i Kanade, sa preko 20 novih koreografskih radova, gostovaće u Beogradu i Novom Sadu. Festivalu će prethoditi revija filmova „Dani igre u Kinoteci“, brojne radionice, majstorski kursevi, izložbe i prezentacije.

Photo: novisad.rs

Izvor: objektiv24

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here