Početak Gradske vesti Novosađanin osmislio aplikaciju “Podrška psihoterapeuta” za podršku u karantinu

Novosađanin osmislio aplikaciju “Podrška psihoterapeuta” za podršku u karantinu

35
0
epa06417904 (FILE) - A young man looks at Apple's new iPhone 8 Plus at the Apple Store of Omotesando shopping district in Tokyo, Japan, 22 September 2017 (reissued 05 January 2018). According to reports, Apple has admitted its iPhone and Mac products are affected by two considerable security flaws in the hardware chips. Several technology companies are rushing to fix two considerable flaws in popular computer chips manufactured by Intel, AMD and ARM. The flaws could help attackers to gain access to sensitive information such as banking information and passwords. It is not known if the boards and chips pictured contain the security vulnerability. EPA-EFE/FRANCK ROBICHON

Aplikacija “Podrška psihoterapeuta” razvijena je u okviru inicijative “Budi i Ti heroj” koju je pokrenula Vlada Republike Srbije i predstavlja sjajan primer saradnje države i IT zajednice u vremenu krize.

“Ljudi su u izolaciji, povećani su njihovi strahovi i potreba da razgovaraju sa stručnim licima. To i jeste smisao novih tehnologija, da pomažu ljudima i rešavaju njihove probleme”, izjavio je ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović.

On je istakao da je Kabinet ministra za inovacije i tehnološki razvoj uputio poziv IT zajednici da dostavljaju svoja inovativna rešenja koja bi mogla da unaprede sistem u borbi protiv koronavirusa.

“Za samo sedam dana pristiglo je više od 100 inovativnih predloga IT zajednice i najveći deo ovih inicijativa IT zajednica je spremna da realizuje potpuno besplatno. Upravo ovo nam pokazuje koliko su oni solidarni i odgovorni u ovom teškom trenutku u kojem se nalazi naša država”, rekao je Popović.

Popović je ukazao da neki od tih predloga daju rešenje za goruće probleme sa kojima se država suočava u ovom trenutku.

“Oni se odnose na komunikaciju sa građanima u izolaciji, kontrolu poštovanja mere izolacije, izdavanje dozvola za kretanje tokom policijskog časa, onlajn pijace, pa sve do proizvodnje inovativne zaštitne opreme – maski, vizira i tunela za dezinfekciju”, kazao je Popović.

Osvrćući se na podatak da je IT industrija prošle godine ostvarila izvoz od 1.5 milijarde evra, Popović je istakao da je od izuzetnog značaja da se po okončanju krize izazvane pandemijom virusa Kovid-19, omogući dalji razvoj IT industrije, jer je ona generator budućeg ekonomskog rasta Srbije.

Tvorac aplikacije, inovator i asistent na Fakultetu Tehničkih nauka u Novom Sadu, Igor Graić istakao je da putem ove veb aplikacije korisnik u samo tri klika može da dođe do prvog slobodnog psihoterapeuta koji radi na volonterskoj bazi.

“Aplikacija omogućava korisnicima da zakažu više od 300 ponuđenih slobodnih termina, krajnje je jednostavna za korišćenje, potrebna su samo dva klika da se korisnik spoji sa psihoterapeutom”, rekao je Graić.

On je napomenuo da će u budućnosti postupak korišćenja biti nešto kompleksniji i da očekuju da će imati i mobilne verzije aplikacije u narednih 7-10 dana.

Posebno su, kako kaže Graić vodili računa o tome da se medicinskim radnicima kojima je potrebna pomoć obezbede najiskusniji terapeuti, jer se oni trenutno suočavaju sa najvećim stresom.

“Cilj platforme je da ona i u budućnosti služi društvu psihoterapeuta, jer će predstavljati izvrstan poligon kroz koji će se mladi terapeuti dodatno obučavati i na taj način razvijati svoje kapacitete“, zaključio je Graić.

Psihoterapeut Zoran Milivojević ukazao je da je ovo izvanredan primer kako se savremena tehnologija koristi u službi mentalnog zdravlja.

“Mi već 16 dana imamo akciju preko Saveza društava psihotarepauta Srbije, gde oko 400 psihoterapeuta daju volontersku podršku onima kojima ta pomoć treba. Zahvaljujući ovoj aplikaciji koju je Igor Graić pokrenuo uz podršku ministra za inovacije i tehnološki razvoj Nenada Popovića, to nam jako olakšava posao, jer ćemo sada moći automatski da povezujemo ljude kojima je potrebna pomoć i psihoterapeute koji su spremni da u tom terminu daju poršku ljudima koji se osećaju ugroženo”, rekao je Milivojević.

Izvor: Tanjug, Nsuzivo

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here