Početak Uncategorized NOVOSADSKE ČARDE: Gde otići na ukusnu riblju čorbu i druge specijalitete od...

NOVOSADSKE ČARDE: Gde otići na ukusnu riblju čorbu i druge specijalitete od ribe

661
0

U krugu od nekoliko kilometara od centra grada postoji dosta čardi s kvalitetnom ponudom na meniju, uglavnom dobro skrivenih od internet pretraživača, a mi vam ovom priliko predstavljamo samo neke od njih.

Naravno, neki čitaoci će nam zameriti što se na našem spisku nije našla i čuvena Čarda kod Braše u Begeču, ali nam je cilj bio da vam preporučimo lokale do kojih lako možete doći i pešice ili nekom od gradskih autobuskih linija. Prijatno!

Čarda Mačak

 

 Ukoliko želite da uživate u odličnim ribljim specijalitetima pripremljenim po recepturi iskusnih alasa, na samo pet kilometara od centra grada, u naselju Kamenjar, nalazi se Čarda Mačak. Ono što daje pečat ovom restoranu jesu riblja čorba i riblji paprikaš spremljeni kao u dobra stara vremena. Specijalitet kuće su dimljeni šaran i smuđ “a la Orly”. Jela su vrhunski pripremljena, a cene su izuzetno povoljne. Ovde se organizuju i sve vrste proslava – rođendani, krštenja, godišnjice, maturske i diplomske večeri, kao i poslovni ručkovi.

 

Aqua Doria

Na starom Kameničkom putu, podno Petrovaradinske tvrđave, tik do Varadinskog mosta, nalazi se restoran Aqua Doria. Sa ove čarde pruža se predivan pogled na Dunav, kao i na bačku stranu grada. Ljubiteljima specijaliteta od ribe najpoznati su po ribljem paprikašu bez kostiju, ali i po bezdanskom paprikašu i ribljem perkeltu. Takođe, veoma ukusan im je i dimljeni šaran, kao i riblja pašteta, te razne vrste ribe pečene po želji na roštilju ili u “talandari”. Iako je uglavnom poznata kao riblja čarda, u šarenoj ponudi Akva Dorije nalaze i jela s roštilja, salate, kolači… 

Čarda Nećko

Smeštena na Ribarskom ostrvu, Čarda Nećko  poznata je i van granica Novog Sada – kako po ribljim specijalitetima, tako i po prijatnom ambijentu i još prijatnijoj atmosferi. Leti je glavna atrakcija njena velika terasa, u potpunosti urađena od drveta. Reč je o čardi s višegodišnjim iskustvom u pripremanju jela od ribe – višestruki je prvak bivše Jugoslavije, te trostruki osvajač trofeja u pripremanju ribljeg paprikaša u Vojvodini. U Čardi Nećko, kako neki ljubitelji “ribe na kašiku” tvrde, kuva se jedna od najboljih ribljih čorbi u Vojvodini. Kako kažu u ovom restoranu, njima nije potreban sajt niti stranica na društvenim mrežama, jer im je najbolja reklama kada ih hvale zadovoljni gosti.

Čarda Jedro

Čarda Jedro nalazi se na obali Dunavca, kod jedriličarskog kluba “Vojvodina”. U njihovoj ponudi mogu se naći odlični riblji specijaliteti, domaća riblja čorba, fiš paprikaš, smuđ u soli, somovske glave u vinu, dimljena riba… Po dogovoru organizuju sve vrste slavlja i poslovne ručkove. Čarda “Jedro“ je poznata ne samo po svom posebnom mestu na Dunavu, već i po nadaleko čuvenom meniju i porodičnim ručkovima tokom vikenda.

Restoran Cesla

Restoran Cesla smešten je na samoj obali Dunava, na Sunčanom keju, a u blizini centra Novog Sada. Idealno je mesto za naše sugrađane koji nemaju automobil, jer se nalazi tik uz Štrand. Na meniju uvek imaju sveže specijalitete od rečne ribe, kao i tri vrste riblje čorbe. Za ljubitelje jela od morske ribe na meniju imaju i lignje na žaru, pohovane lignje, kao i girice.

Tekst: Ljiljana Natošević Milovanović
Foto: Aleksandar Jovanović

Izvor: mojnovisad

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here