Početak Gradske vesti Novosadske gimnazije dobijaju odeljenja za računarstvo i informatiku

Novosadske gimnazije dobijaju odeljenja za računarstvo i informatiku

69
0

Pred učenicima osmog razreda koji se spremaju za izbor srednje škole i budućeg zanimanja je važan zadatak, a i dalje najviše interesovanja ima za smerove u gimnazijama, kao i za obrazovne profile u medicinskoj i ekonomskoj školi.

Kako   navodi Jovan Vukčević, načelnik Školske uprave Novi Sad – koja pokriva Južnobački i Sremski okrug, odnosno 19 opština – osnovnu školu,završiće ukupno 9.647 učenika, od čega u južnoj Bačkoj 3.323, u Novom Sadu 3.276 i u Sremu 3.048 đaka. Njima će na raspolaganju biti 39 srednjih škola i 19 gimnazija.

– Novina od ove godine je da će gimnazije moći da formiraju odeljenja za učenike s posebnim sposobnostima za računarstvo i informatiku. To će biti moguće ukoliko budu imali minimum 15 učenika koji polože prijemni ispit koji će za celu Školsku upravu Novi Sad biti organizovan u Gimnaziji „Jovan Jovanović Zmaj“ u Novom Sadu – objašnjava Vukčević za „Novosti“.

DUALNO OBRAZOVANJE: Prema rečima sagovornika beogradskog dnevnog lista, za narednu školsku godinu dualno obrazovanje je uvedeno za školovanje bravara, zavarivača, auto-mehaničara, mehaničara grejne i rashladne tehnike, operatera mašinske obrade. Ovaj način obrazovanja primenjivaće se i u drugim područjima rada, kao što su rukovalac građevinskom mehanizacijom, modelar odeće, modni krojač, mesar, kuvar, trgovac, električar, elektroinstalater, operater za izradu nameštaja, tehničar za oblikovanje nemeštaja i enterijera. Prilikom sačinjavanja predloga plana upisa za narednu školsku godinu, Školska uprava je organizovala sastanke u svim opštinama, tako da su za odabir obrazovnih profila glavni argumenti bile potrebe lokalne samouprave za određenim kadrom.

Izvor: Večernje novosti / Fotografija: Ilustracija/Pixabay.com

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here