Početak Gradske vesti Novosadski srednjoškolci učili kako da se bore protiv korupcije

Novosadski srednjoškolci učili kako da se bore protiv korupcije

64
0

Edukativni anti-korupcijski čas, kojem je prisustvovalo oko 230 učenika i učenica završnih razreda 50-ak srednjih škola iz Novog Sada i Vojvodine, održan je danas u gimnaziji „Isidora Sekulić“, javljaju iz gradskog parlamenta.

Kako se navodi u saopštenju, čas je organizovan u okviru projekta „Prevencija i borba protiv korupcije“, a učenicima i učenicama obratio se predsednik Skupštine Grada Novog Sada Zdravko Jelušić, poručivši im da je u izgradnji boljeg društva veoma bitno da i mladi ljudi znaju prepoznati oblike korupcije.

– Danas imate šansu da uzmete aktivno učešće u kreiranju vaše i naše budućnosti, jer ćete vrlo brzo vi biti ona snaga u ovoj državi koja će donositi odluke i koja će praviti bolje društvo. Novi Sad će uvek podržavati aktivnosti koje za cilj imaju da stvorimo još bolji grad. Da Novi Sad ne pamte što je ove godine Omladinska prestonica Evrope ili Evropska prestonica kulture 2021, nego i kao grad u Srbiji sa svim evropskim vrednostima kojima težimo. Pozivam vas da se aktivno uključite u borbu protiv korupcije – kazao je Jelušić, a prenosi pres služba Skupštine grada.

Projekat „Prevencija i borba protiv korupcije“ finansira Evropska unija, a realizuje se u saradnji sa Ministarstvom pravde Republike Srbije i Republičkim javnim tužilaštvom, kao deo aktivnosti u kampanji za podizanje javne svesti o važnosti prevencije i borbe protiv korupcije, kaže se u saopštenju.

Državni sekretar u Ministarstvu pravde Radomir Ilić istakao je da borba protiv korupcije znači „čvrste anti-koruptivne institucije i izgradnju tih institucija“.

– Ono što smo mi izgradili do sada, na vama je da nastavite i izgradite bolje – izjavio je Ilić.

Na današnjem času učenici i učenice imali su prilike da razgovaraju sa tužiocima, policajcima i sudijama koji se svakodnevno bore protiv korupcije, kao i sa predstavnicima Agencije za borbu protiv korupcije i nevladinih organizacija.
Posebni savetnik nadležan za poslove srednjeg obrazovanja i obrazovanja odraslih u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Aleksandar Pajić objasnio je da Ministarstvo podržava ovakav vid pre svega prevencije i borbe protiv korupcije.

– Svi naši učenici koji su blizu punoletstva ili su punoletni, treba da znaju šta znači korupcija, da je prepoznaju kako bi mogli da ukažu na elemente korupcije, da bi kao društvo mogli da se borimo protiv korupcije – podvukao je Pajić.

Кako je rečeno, cilj kampanje je da se poboljša razumevanje javnosti o temi korupcije kao i razumevanje sistema i mehanizama za prevenciju i borbu protiv korupcije, a poseban značaj dat je edukaciji i informisanju mladih ljudi.

Vođa projekta „Prevencija i borba protiv korupcije“ Roman Prah precizirao je da za mlade ima „jednu jedinu poruku“.

– Sledite slogan koji smo izabarli za ovaj projekat – „prekini lanac“, u smislu da ne idete istim putem kao ostali koji taj lanac neće da prekinu. Na taj način pokazujete svoju volju da vi i vaši vršnjaci živite bolje – istakao je Prah, a prenosi Skupština Grada Novog Sada.

Izvor Moj Novi Sad, Skupština Grada Novog Sada, Objektiv24

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here