NURDOR tradicionalno obeležava Svetski dan dece obolele od raka: Poziv na podršku i akcije širom Srbije

Nacionalno udruženje roditelja dece obolele od raka – NURDOR, i ove godine će tradicionalno obeležiti Svetski dan dece obolele od raka, 15. februara, u više od 30 gradova širom Srbije.

U Novom Sadu, centralna manifestacija s muzičkim programom biće organizovana na Trgu slobode od 12 do 14 časova. Tačno u 13 časova, pod sloganom „I JA SE BORIM“, simbolično će mladi izlečeni od raka poslati srce podrške za sve mališane koji se sada leče.

U Srbiji, svakog dana jedno dete oboli od raka, a skoro svake nedelje jedno dete nažalost premine. Iako su u prethodnim godinama učinjeni određeni koraci ka unapređenju sistema, put do stvaranja optimalnih uslova za lečenje dece još uvek zahteva značajne napore.

Osim samih uslova na bolničkim odeljenjima, posebna pažnja mora biti posvećena ljudskom pristupu tokom lečenja. Humano lečenje podrazumeva ne samo terapiju bolesti već i poštovanje prava deteta u bolnici, očuvanje detinjstva i dostojanstva, kao i pristup koji uzima u obzir psihičke i emocionalne aspekte ličnosti pacijenta.

Tokom 2024. godine, NURDOR će kroz svoje aktivnosti posebnu pažnju posvetiti promociji i unapređenju prava dece u bolnici, prema principima definisanim Poveljom o pravima dece u bolnici Evropskog udruženja za brigu o deci u bolnicama. Kampanjom pod nazivom „I ja se borim“, kojom obeležavaju 15. februar, pozivaju javnost i građane da podrže ove inicijative. Briga o pravima dece u bolnici nije samo odgovornost porodica, već pitanje koje se tiče cele društvene zajednice.

Ovo je zajednička borba koja zahteva podršku svih nas, stoga se nadamo da ćemo se videti u četvrtak, 15. februara, od 12 do 14 časova u Knez Mihailovoj u Beogradu, na Trgu Slobode u Novom Sadu i platou kod Kalče u Nišu.

Pored Beograda, Novog Sada i Niša, NURDOR će istog dana organizovati akcije podrške na trgovima i glavnim šetalištima u Kragujevcu, Čačku, Smederevu, Prijepolju, Rekovcu, Kraljevu, Lebanu, Ubu, Boru, Lazarevcu, Priboju, Užicu, Valjevu, Zrenjaninu, Koceljevi, Zlatiboru, Ivanjici, Kruševcu, Sjenici, Somboru, Subotici, Sremskoj Mitrovici, Kikindi, Šidu, Leskovcu, Vranju, Pirotu, Vladičinom Hanu, Kladovu i Prokuplju. Takođe, u saradnji sa Zavodom za transfuziju krvi Vojvodine, organizovaće dobrovoljno davanje krvi 15. februara u Beogradu, Novom Sadu i Nišu, kako bi istakli značaj ove humane geste koja svakodnevno spašava živote dece.