Početak Gradske vesti Obeležavanje prve godišnjice masovnog ubistva: Program „Buđenje“ u Beogradu

Obeležavanje prve godišnjice masovnog ubistva: Program „Buđenje“ u Beogradu

19
0

Beograd, 3. maja 2024. -Dana će se u Beogradu obeležiti prva godišnjica masovnog ubistva u OOŠ „Vladislav Ribnikar“ programom pod nazivom „Buđenje“. Ovaj komemorativni dan predstavlja početak višeslojnog procesa memorijalizacije, sa ciljem da se dostojanstveno oda počast žrtvama i da se zajednički promisle uzroci i posledice ovog tragičnog događaja. Program će obuhvatiti prostorno-likovnu instalaciju na mestu zločina, Forum za otvoreni dijalog građana, kao i završni muzičko-scenski program.

Porodice ubijenih, rođaci, prijatelji i građani će se okupiti u ulici Kralja Milutina 10, gde je izvršeno masovno ubistvo, kako bi iskazali solidarnost i empatiju. Mediji u Srbiji će prekidom programa u 8:41 obeležiti minut ćutanja kao sećanje na žrtve, zajedno sa sećanjem na žrtve iz Malog Orašja i Dubone.

U periodu od 09:00 do 19:00, na Tašmajdanu će biti organizovan Forum, gde će građani razgovarati o uzrocima i posledicama masovnih ubistava, dok će se na ekranima u Tašmajdanskom parku prikazivati video-kolaž sećanja na žrtve. Završni muzičko-scenski program će početi u 20:00, sa direktim televizijskim prenosom, kako bi se građani udružili u zajedničkom sećanju i poslali poruke empatije i solidarnosti.

Ovaj program komemoracije nastao je u saradnji Multidisciplinarnog tima za uspostavljanje Memorijalnog centra, porodica žrtava, uz podršku Vlade Republike Srbije i Grada Beograda. Prostorno-likovna instalacija će ostati kao simbol zajedničkog sećanja do početka radova na uspostavljanju Memorijalnog centra, omogućavajući građanima da izraze poštovanje i oda počast žrtvama.

Ovom prilikom, Multidisciplinarni tim izražava zahvalnost svim umetnicima i profesionalcima koji su doprineli realizaciji programa obeležavanja prve godišnjice. Njihov predani rad je ključan za očuvanje sećanja na žrtve i izgradnju zajedništva u teškim vremenima.

Pamtimo:
U OOŠ „Vladislav Ribnikar“ u Beogradu, 3. maja 2023, izgubljeni su životi Bojane Asović (11), Ane Božović (11), Katarine Martinović (12), Mare Anđelković (13), Eme Kobiljski (13), Sofije Negić (13), Andrije Čikića (14), Adriane Dukić (14), Angeline Aćimović (14) i Dragana Vlahovića (53). Ranjeno je 6 osoba. U Duboni i Malom Orašju, 4. maja 2023, izgubljeni su Nikola Milić (14), Aleksandar Milovanović (17), Marko Mitrović (17), Kristina (18) i Milan Panić (22), Lazar Milovanović (19), Nemanja Stevanović (21), Dalibor Todorović (24) i Petar Mitrović (25). Ranjeno je 12 osoba.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here