Obeležen Međunarodni Dan Devojčica – Ivanišević: Hoćemo da primenimo novine u nauci

U Privrednoj komori Vojvodine danas je obeležen Međunarodni dan devojčica uz predstavljanje programa Mali naučni rad „Preko deteta do EKOsveta“ u organizaciji Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam i Udruženja naučnica Srbije SRNA.

Fokus današnje svečanosti bio je na razmatranju profesionalnih mogućnosti za devojčice i podizanju svesti o rodnoj jednakosti, kao i o neophodnosti ekonomskog osnaživanja žena.

Pokrajinski sekretar za privredu i turizam dr Nenad Ivanišević istakao je važnost ostvarivanja što bolje saradnje sa naukom, što predstavlja ključnu razliku između razvijenih i nerazvijenih zemalja.

Razvijene zemlje primenjuju nova naučna dostignuća u privrednom životu, što ih čini naprednijim od drugih. Danas se stvara nov privredni potencijal koji će nam predstavljati prednost u odnosu na sve druge privrede u svetu. Hoćemo da primenimo novine u nauci i podržimo takvu aktivnost„, naglasio je Ivanišević i dodao da će resorni sekretarijat i u narednom periodu podržavati sve što omogućava privredi AP Vojvodine da bude rame uz rame sa razvijenim zemljama.

On je u svom obraćanju takođe iskoristio priliku da naglasi važnost stvaranja ravnopravnog društva i tim povodom rekao je: “Mi verujemo da su ljudi apsolutno ravnopravni, ja kao otac dve devojčice ne mislim da one vrede ni malo manje od bilo kog muškarca, niti mislim da vrede više, osim ako to same ne pokažu i zasluže i zato upravo mislim da ovakva mesta i konferencije služe da stvorimo jedan okvir u kome će svi građani Republike Srbije biti apsolutno ravnopravni

Udruženje naučnica Srbije SRNA je i ove godine, nakon uspešne prošlogodišnje realizacije, raspisalo konkurs za program Mali naučni radovi „Preko deteta do EKO sveta„, a danas su uručene zahvalnice i diplome učenicima iz deset osnovnih škola u Vojvodini koji su učestvovali u ovom programu. Predsednica Udruženja prof. dr Sanja Podunavac Kuzmanović najavila je i novi konkurs koji će biti raspisan do kraja ove godine.

Udruženje SRNA radi na promociji i popularizaciji nauke među najmlađima i ohrabrujemo ih da se bave njome„, rekla je predsednica Podunavac Kuzmanović.

Svetski dan devojčica su ustanovile Ujedinjene nacije, a prvi put je obeležen 11. oktobra 2012. godine.