Početak Gradske vesti Obeležen Međunarodni dan maternjeg jezika

Obeležen Međunarodni dan maternjeg jezika

21
0

Povodom Međunarodnog dana maternjeg jezika, koji se svake godine obeležava 21. februara širom sveta, Pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost prof. dr Zoran Milošević priredio je danas prijem za studente prve godine osnovnih studija Filozofskog fakulteta u Novom Sadu koji studiraju maternji jezik, a dobitnici su stipendija Pokrajinske vlade za 2023/2024. godinu.

Sekretar Milošević istakao je značaj negovanja maternjeg jezika u Vojvodini, koja je izuzetan primer i u svetskim razmerama, posebno u pogledu očuvanja multikulturalnosti i višejezičnosti.

Ponosni smo na činjenicu da smo u poslednjih deset godina finansirali oko stotinu projekata, u vrednosti od 40 miliona dinara, namenjenih predstavnicima nacionalnih manjina – nacionalnim zajednicama za istraživačke projekte koji se realizuju u saradnji sa nacionalnim savetima. Nauka jeste internacionalna, ali naša je obaveza da brinemo o specifičnostima ovog društva“, istakao je Milošević.

Resorni sekretar je ukazao i na to da projekat stipendiranja ima posebnu vrednost jer je namenjen onima koji čuvaju jezik, a koji su, kako je rekao, najjači stražari nacionalnog identiteta.

U jeziku je akumulirano nasleđe, ali i odgovornost za buduće generacije. U budžetu za iduću godinu predvideli smo i veća sredstva za stipendiranje studenata sa odseka za romanistiku, slovakistiku, rusinistiku, hungarologiju, srpski jezik kao nematernji i srpski jezik i književnost, jer je očuvanje jezika i te kako važno u uslovima tehničko-tehnološkog progresa gde virtuelna komunikacija uzima primat“, naglasio je Milošević.

Dekanica Filozofskog fakulteta prof. dr Ivana Živancević Sekeruš podsetila je da taj fakultet ove godine navršava 70 godina postojanja.

Ovaj praznik UNESCO slavi četvrt veka, a Filozofski fakultet brine o maternjim jezicima značajno duže. Mi smo jedinstvena institucija u kojoj se studira na pet maternjih jezika i to je svetionik koji treba da označi globalno obrazovanje. Danas se pod tim smatra studiranje na engleskom jeziku, ali naša misija je da sačuvamo i ove jezike, naročito u Srbiji i u Vojvodini, gde su oni i zvanični. Podrška Pokrajinskog sekretarijata za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost u tom smislu je dragocena“, istakla je Živancević Sekeruš.

Mihaela Edelinski, studentkinja prve godine na Odseku za rusinski jezik i književnost, zahvalila je, u svoje ime i u ime svojih koleginica sa drugih odseka, na podršci Pokrajinske vlade.

Na ovaj način ste nam pokazali da imate poverenje u nas, da nas podržavate u našoj misiji negovanja sopstvenog jezika, kulture i identiteta. Nadamo se da ćemo to poverenje opravdati i da ćemo biti dobar primer i budućim generacijama“, kazala je Edelinski.

U ovoj školskoj godini stipendirano je ukupno devet najbolje rangiranih studenata prve godine sledećih studijskih grupa: Mađarski jezik i književnost, Rumunski jezik i književnost sa drugim romanskim jezikom i kulturom, Rusinski jezik i književnost, Srpski jezik kao nematernji ili strani jezik i književnost i Srpski jezik i književnost. Pojedinačni iznos stipendija je 20.000 dinara u trajanju od deset meseci.

Međunarodni dan maternjeg jezika ustanovio je UNESCO 1999. godine i obeležava se u znak sećanja na studente koji su 1952. ubijeni u Daki u Istočnom Pakistanu, današnjem Bangladešu, jer su protestvovali zbog toga što njihov maternji jezik nije proglašen zvaničnim.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here