Obeležen Svetski dan slobode medija u centru Novog Sada

Udruženje novinara Srbije je u centru Novog Sada akcijom u 11.55 časova, obeležilo Svetski dan slobode medija.

Okupljajući se pored spomenika piscu i prvom predsedniku Udruženja novinara Srbije Lazi Kostiću, predstavnici ovog novinarskog udruženja su naveli da je u 11.55 časova u medijima organizovana i akcija pet minuta tišine.
Predstavnik vojvođanskog ogranka UNS-a Predrag Rava je ovom prilikom pročitao proglas kojim se javnost podseća na probleme sa kojima su susreću mediji u Srbiji – od fizičkih napada na novinare, preko uvreda, kako u javnosti, tako i na društvenim mrežama, do „SLAPP tužbi“ i ekonomskog pritisaka koji dovode i do mnogih slučajeva autocenzure i cenzure.
Svetski dan slobode medija protiče bez pravosnažne presude za ubice vlasnika i urednika Dnevnog telegrafa i Evropljanina Slavka Ćuruvije i bez optužnice ubicama jagodinskog novinara Milana Pantića iz 2001. godine, a nisu razjašnjene ni okolnosti smrti Dade Vujasinović.
Tokom akcije u centru Novog Sada na štriku su bili okačeni aforizmi i karikature koje su prikazivale situaciju u medijima u Srbiji, dok su članovi UNS-a razgovarali sa građanima.
Izvor: 021.rs
Novi Sad, 3. maj 2022. godine