Početak Gradske vesti Obeležena 79. godišnjica probijanja Sremskog fronta

Obeležena 79. godišnjica probijanja Sremskog fronta

20
0

Potpredsednik Pokrajinske vlade Branko Ćurčić, u okviru državne ceremonije, položio je danas venac na spomen-obeležje „Sremski front“ u Adaševcima kod Šida, obeležavajući 79. godišnjicu probijanja Sremskog fronta.

Pored njega, venac su položili i državni sekretar Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u Vladi Republike Srbije Zoran Antić, predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, Sremskog upravnog okruga, Grada Sremske Mitrovice, Opštine Šid, OŠ „Sremski front“, SUBNOR-a, kao i delegacije udruženja boraca i veterana, predstavnici udruženja građana i diplomatskog kora u Srbiji.

Sremski front, koji je bio jedno od najtežih bojišta u Drugom svetskom ratu, od velikog je značaja za slom Hitlerove Nemačke. Borba je trajala od oktobra 1944. do aprila 1945. godine, u kojoj je učestvovalo oko 250.000 vojnika, a poginulo je oko 13.500 boraca Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije, kao i značajan broj pripadnika drugih jedinica.

Probijanje Sremskog fronta desilo se 12. aprila 1945. godine, nakon pripremnih akcija, omogućavajući nastavak napredovanja Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije ka zapadnim granicama Jugoslavije.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here