Obeležena 81. godišnjica novosadske racije

Gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić prisustvovao je obeležavanju 81. godišnjice Novosadske racije i zajedno sa  predstavnicima Grada Novog Sada, Pokrajinske vlade i Skupštine, Vojske Republike Srbije, Jevrejske opštine Novi Sad, Matice romske, ambasade Mađarske i ambasade Izraela, kao i predstavncima potomaka žrtava položio vence na spomenik „Porodica“ na Keju žrtva racije i spustili ih u Dunav.

Ove godine su po prvi put  učestvovali i predstavnici gradova stadalnika države Srbije, kao i Savez jevrejskih opština.

„Postoje datumi koji nisu samo deo istorije i sećanja, već predstavljaju veliku životnu lekciju za sve nas, i za one posle nas. U te datume spadaju i ovi januarski dani, u kojima u tišini, pored spomenika „Porodica“, održavamo pomen na jezivo stradanje naših sugrađana pre 81 godinu. Sećanje mora večno da živi i to je naš zavet za budućnost. Zato Grad Novi Sad svom snagom pokreće proces izgradnje Memorijalnog centra posvećenog žrtvama januarskog pogroma 1942. godine. Negovaćemo sećanje na sve žrtve, i učiti generacije koje dolaze da zločini nemaju opravdanje, i da ih nikada više ne dozvole. Pozivam sve da budemo jedinstveni u osudi ovog krvavog okupatorskog pira nad našim sugrađanima i želim da nastavimo da negujemo naše zajedništvo, da se borimo da savladamo sve ono što može da nas podeli, da pokažemo da ljude cenimo po tome kakvi su, a ne kog su roda, vere ili nacije. Naš Novi Sad je grad mladih, grad kulture, iznikao na temelju nevine krvi, srpske, jevrejske, romske i svih ostalih nevino postradalih. On je naša zajednička kuća, koju gradimo u slozi i ljubavi, tako da bude odbrambeni bedem svakoj mržnji i bezumlju. Neka je večna slava svim nevino stradalima u novosadskom pogromu. To je tuga koju ovaj grad nosi već 81 godinu, i nosiće je večno“, rekao je gradonačelnik Đurić.

U ime Jevrejske zajednice, pomen je održao vrhovni Rabin Srbije gospodin Isak Asiel, a pomen Srpske pravoslavne crkve služio je Episkop valjevski g. Isihije.

U okviru programa na Keju žrtava racije, prigodne kompozicije izveli su Hor Jevrejske opštine „Hašira“ i Hor Saborne crkve „Sveti Georgije“, a članice Kola srpskih sestara poslužile su koljivo i pogaču. Pomen je tradicionalno održan i kod spomen-ploče na Novosadskoj plaži ‘“Štrand’“.

Novi Sad, 23. januar 2023. godine