Obnova puteva, nova radna mesta u Novoj Crnji

Predsednik opštine Nova Crnja Vladimir Brakus na čelu opštine je svega četiri meseca, ipak dovoljno da popričamo s njim o budućim planovima opštine, koja je specifična po tome što, uprkos budžetu od 400 miliona dinara, čak 35 miliona izdvaja na socijalna davanja.

– Budžet će ove godine biti malo viši od 400 miliona dinara i, iako najviše izdvajamo za socijalna davanja, pokušaćemo da od iduće godine povećamo podsticaje za poljoprivredu jer se naše stanovništvo pretežno bavi tom delatnošću – kaže Brakus. – Nemamo novi investicioni projekat već smo nasledili prethodne planove lokalne samouprave, te planiramo da radimo put Vojvoda Stepa – Itebej, za šta očekujemo pomoć Ministarstva građevinarstva. Takođe nam je u lošem stanju put Toba – Nova Crnja, čiju obnovu planiramo.

Ulaganja se očekuju i u industrijskoj zoni jer je stiglo pismo o namerama jednog bračnog para iz Australije koji želi da se vrati u rodno mesto, te će Opština omoćuti da pokrenu posao u njihovoj zoni. Firma želi da se bavi proizvodnjom sitnog kamena za dvorišta kuća ili lokala.

– Akcenat stavljamo na uređenje industrijske zone, koja nije velika, oko deset hektara, ali na sledećoj sednici Skupštine glasamo o prodaji parcele firmi koja će početi gradnju, međutim, na početku smo procedure. Industrijska zona tek treba da počne da se gradi, ali s izgradnjom jedne firme, sredićemo i okolne parcele da bismo privukli još investitora – ističe Brakus. – Nemamo još uvek projektnu dokumentaciju, ali planiramo ulaganje oko pet miliona dinara iz budžeta.

Akcenat stavljamo na uređenje industrijske zone, koja nije velika, oko deset hektara, ali na sledećoj sednici Skupštine glasamo o prodaji parcele firmi koja će početi gradnju (Vladimir Brakus, predsednik opštine)
Takođe šećeranu je kupio privatnik, tako da se i tu očekuje zapošljavanje stanovnika te opštine.

Sva naselja imaju škole i ambulante u koje se ulaže svake godine pomalo, a plan za budućnost je izjednačavanje ulaganja u sva sela da bi se razvijala ravnomerno.

Nasleđeni projekti su završetak radova na vodovodu, odnosno šahtovima u Tobi, deo vodovoda u Novoj Crnji, na redu je i uređenje autobuskih stajališta.

Foto: Dnevnik/Radivoj Hadžić

Foto: Dnevnik/Radivoj Hadžić