Početak Gradske vesti Obnovljena Opservatorija na Petrovaradinskoj tvrđavi

Obnovljena Opservatorija na Petrovaradinskoj tvrđavi

60
0
Obnovljena opesrvatorija

Obnova Male stražare je rađena pod direktnom supervizijom Zavoda za zaštitu spomenika kulture Novog Sada po čijem projektu su izvedeni sveobuhvatni konzervatorsko-restauratorski radovi. 

Opservatorija se nalazi u neposrednoj blizini Komunikacione kapije, na samom prilazu Hornverku i predstavlja važan objekat od kulturnog značaja, čijom će se obnovom doprineti ponudi celokupnog kompleksa Petrovaradinske tvrđave, kao i turističkoj ponudi Novog Sada. Desetine hiljada stranih turista koji svake godine zbog Exita posete Novi Sad, imali su priliku da kroz vođene ture tokom festivala, kao i u promociji u međunarodnim medijima, saznaju više o Petrovaradinskoj tvrđavi, za koju mnogi pre toga nisu znali da je jedna od najvećih u svetu i druga po veličini u celoj Evropi.

Na svečanom otvaranju zvanicama se obratio Miloš Vučević, gradonačelnik Novog Sada, koji je pored podrške projektu obnove izrazio i svoje iskrene čestitke na urađenom poslu.

– Čestitam NIS-u, najvećoj domaćoj kompaniji, a čestitam i Exitu, najvećem brendu, ne samo Novog Sada, već i cele Srbije, što su demonstrirali na delu šta znači društvena odgovornost velikih kompanija – rekao je Vučević.

Okupljenima se obratio i osnivač Exita, Dušan Kovačević koji je rekao da je  rekonstrukcija Male sražare „samo prvi korak u nizu aktivnosti koje će se tek realizovati u narednim godinama“.

– Gornji grad Tvrđave je u dobrom delu obnovljen i već godinama živi kao važna turistička atrakcija Novog Sada, obnavlja se i Podgrađe, a vreme je da oživimo i obnovimo Hornverk, te da u saradnji sa Gradom i značajnim evropskim fondovima stvorimo uslove za izradu master plana obnove i uređenja kompletne Petrovaradinske tvrđave – rekao je Kovačević.

Mala stražara je izgrađena u prvoj polovini XVIII veka i za vreme vojne uprave imala funkciju stražare i prijavnice, a sada je ovaj prostor dodeljen na korišćenje Astronomskom društvu Novog Sada, unutar koje je Opservatorija.

U Exit fondaciji kažu da je njihova misija da pored dosadašnje, višedecenijske promocije u svetu, nastave sa brojnim unapređenjima cele tvrđave, od kojih se o dosadašnjim projektima na polju energetike, osvetljenja i bezbednosti nije dovoljno govorilo u javnosti, te tako unapredi i sačuva Petrovaradinsku tvrđavu, kao najznačajniji istorijski, kulturni i turistički objekat Novog Sada.

– Kada su me pozvali ljudi iz Exit fondacije i kompanije NIS, sa inicijativom da zajedno obnavljamo delove tvrđave, zaista sam bio jako srećan. Nastavićemo da sa Exit fondacijom, društveno odgovornim kompanijama i Gradom Novim Sadom, obnavljamo jedan po jedan spomenik kulture na tvrđavi – izjavio je direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture Novog Sada, Siniša Jokić.

Na svečanom otvaranju Opservatorije je bila izložena umetnička zvučna instalacija „Zvuci svemira“ autora Ivana Bona, a nakon ceremonije pred okupljenim zvanicama nastupio je DJ set grupe „Mistake Mistake“.